Thursday, May 21, 2009

Pengalaman Ngeriku.....

Selamat pagi semua..... heeeee...
Boleh tak kalau saya nak bercerita tentang pengalaman saya dikala kesusahan..chewaahhhh...ayat cam ape je kan...Bukan apa..sebagai pengajaran untuk saya dan untuk korang2 jugak...sebab ni pengalaman yang benar-benar belaga lagi sahih...hahaha

Saya start dari sebelum kawen erk...
Ketika dialam pertunangan, dah tentulah sibuk nak simpan duit tuk kawen kan??...saya pun begitu...tapi entah kenapa bila simpan je duit kawen tu ada je halnye yang membuatkan saya kene kuarkan balik duit simpanan tu...yelaaa..masa tu baru start keje...keje kerani masa tuh RM600 sebulan saje...mana nak bagi mak..mana nak simpan duit..mana nk buat belanja makan...hmmm...
kekadang sampai pinjam duit dari mak abah saya...begitu jugak ngan En Cerpelai....gaji dia masa tu pon tak de lah nk cecah ribu-ribuan....bila hari simpan duit dalam bank..hujung bulan atau tengah bulan terpaksa keluarkan...ada saje halnya....jadi, kami buat keputusan untuk bermain kutu...tak ingat pulak dapat berapa masa tuh...
yang saya ingat 6 bulan sebelum kahwen saya da dapat duit tuh...kalau tak silap bulan 12...slalu bulan 12 ada sale kan...jadi ktorang p beli segala mak nenek barang hantaran...seperti orang lain jugak...hantaran kawken nak merasa yang agak mahal sikit..tak ler mahal mana pon...tp bagi saya da cukup mahal...yelaaa..seumur hidup skali je dapat merasa yang mahal2 kan...hehee...

Pendekkan cerita saya mmg tak dapat nk saving duit dalam bank langsung....hanya gunakan duit kutu...duit hantaran???...hantaran saya x macam orang zaman skang...RM10k tu dah normal kot...hantaran saya cuma RM4k sahaja...perabot bilik tidor pn saya x dapat beli cash...utang kat Mr Mammoth..(courts mammoth ler..)...akibatnye dah bape tahun kawen baru habis bayo..katil pon da patah...hehehe... duit andaman RM3k..saya bayar guna duit hantaran tu...balance lak buat beli apa ntah..tak ingat..alih2 lepas kawen kami laki bini garuk kepala...duit mmg elek pocik..plan nk hanimun ke Pangkor kononnye..cuti kawen sampi 2 minggu...alih2..hanimun kat dalam bilik jekkk....sampai ler skang da ada anak..kami tak merasa nak hanimun2 bagai ye....lupe nak g tahu..lagi beberapa bulan sebelum kawen, opis lama saya ada offer loan kat saya..kebetulan tengah sengkek, saya pon menerima offer tersebut...potong gaji 100 ke 200 sebulan...bayangkan masa tu gaji saya RM700...tolak 200 duit kutu..200 lagi duit loan ngan opis...hmmmm....sakit!!!!

Lepas sebulan kawen, dah dapat gaji, hubby beli kabinet tv...RM300...kami sempat beli itu saje tuk rumah kami (rumah mak bapak saya)... kawen bulan 6...bulan 8 kami ditimpa kemalangan jalanraya...x jauh pon..kt depan simpang rumah je..masa tu nak pergi kerja...kami naik motor...nak ke kiri..sebelah ada kereta gak..pon nak kekiri...ntah camane kereta tu x perasan motor kami..maka..kebabommmm!! ler...seb baik saya tercampak ke bahu jalan...hubby lak kaki x leh angkat masa tuh...tapak kai hubby dah terpusing berapa darjah ntah...hubby mengalami keretakan..cuti sakit dekat 2 bulan...saya lak x der pape...kaki hubby kene simen..bila hubby dah x kerja, terpaksalah segala belanja semua guna duit saya yang ketika itu balance tak smpi pon 400..terima kasih ler kat mak abah saya..derang banyak tolong saya...

Tiba2 satu hari tu, kawan saya nk jual kereta...Wira Aeroback 1.6...tanpa deposit pon...saya cuma sediakan i.c, lesen , buku bank dan lain2...saya pujuk hubby supaya amik kereta tu..bukan senang nak beli kereta tanpa deposit..masa tu ler...skang da banyak kan??...start bayo bulan 9..RM446...seb baik hubby ada dapat duit dari socso..bukan pampasan tapi duit gaji erk..cuma x banyak ler...duit tu ler buat belanja saya...bulan 9 bayo kereta pki duit saya..korek ler mana2 tuk cukupkan...bukan apa...bila ada kereta nk kemana2 kan senang..pk tu je masa tuh..tak pk masa depan...tu ler..muda2 da kawen...fikiran pon tak matang...ikutkan nafsu jek...
Alhamdulillah bulan 10 hubby da boleh kerja...tapi hidup kami dibelenggu hutang sana sini...

Setelah 1 tahun 1/2 berkahwin, barulah saya disahkan peknen...masa tu ade lah hutang yg da setel...seb baik ler kan...tapi kami masih tak dapat nk menyimpan lagi..so dari bulan ke 2 peknen kami da start beli barang baby sikit2...bajet RM150 tiap2 bulan tuk barang baby...memanglah orang cakap tak baik beli barang awal2 kan..tapi kami Tawakal jek...due bersalin bulan 8/2007...tapi barang ada yg x complete lagi...duit pon x der...last2 buat keputusan sendiri jalan kaki p bank..amik personal loan...approved lak tuh..dapat je duit terus beli barang2 lain...balance lak buat bayo spital, bidan ngan setel utang...

Bulan 8 bersalin...habis pantang je dah raya..time tu memang sakit...sebab road tax kete mati...plus baju raya semua tak beli...tapi baju anak saya guna hadiah2 dari sedara dan kawan2 jek...baju raya saya masa tu 2 helai je..hubby lak pakai baju nikah...mmg tak raya sakan ler time tuh...tapi tetap happy jugak...

Bila hutang ngan opis lama da habis...saya benti keje...dapat keje baru yang gajinya dalam RM1k..bagi saya da banyak da tuh...keje baru bape bulan tapi saya dah buat loan balik ngan opis baru ni...sebabnya dulu ada amik mesin basuh kt Mr Mammoth yang cekik darah tuh...x bayar dekat 3 bulan...smpi orang courts carik saya kt tempat keje lama...huh...balance tak smpi 1k pon..tp kejar cam saya utang ngan dia 1juta lak...seb baik bos bagi pinjam RM2k..saya setel kan couts, bayo utang ngan kak sedara, bayo utang ngan kakak angkat..habis...setel segala utang...
see?? banyakkan utang saya ni...mmg da serik da nk hutang2 ni...sakit tau tak...seksa pon ada...

Saya dah berputus asa dah pon...sampai x tau nk buat apa memikirkan keadaan saya dan family..da ler x dapat nak membatu mak abah saya..sebaliknya derang yg tolong saya,,malu tau...kekadang sampai gaduh ngan hubby pasal duit ni...tapi saya yakin satu hari nanti Tuhan pasti akan murahkan rezeki kami sekeluarga...

Bila satu hari saya jumpa member online..borak kt ym je pon...sape?? my laling le..Syana..
saya cerita serba sikit kat dia pasal masalah kewangan kami..nk mintak pendapat dia...sebab masa tu betul2 dah down...so kebetulan Syana pon ada pengalaman pasal ni, dan dia bagi saya nasihat yang mendalam dan bermakna...dia suruh saya usaha dan terus usaha...InsyaAllah Tuhan akan membantu...banyak kata2nya saya pegang...terima kasih ye Syana...dan smpi skang saya ingat lagi apa yg dia nasihatkan tuh...

Pendekkan cerita 2 bulan lepas saya dapat berniaga kain ela ni...Alhamdulillah...dalam masa yang sama lak hubby dapat buat part time kat majalah Apo? sebagai penulis....masa tu tak tau nak cakap apa dah..suka pon ada...nak nangis pon ada....dan bila hubby dah dapat duit part time tuh..Alhamdulillah..x berbaloi hubby perah otak..hihihi...thanks ye sayang...Allah dah murahkan rezeki kami..Rasa Bersyukur sangat....dan skarang ni saya dapat job baru...tapi tu nanti ler saya g tau...

Berkat kesabaran dan doa kami, akhirnya terjawab juga...walaupon tak lah sekaya mana...tapi bolehlah kami anak beranak bernafas..lagi pon baru je nak menapak orang kata....
Pesanan dari Syana "Jangan tamak sangat klu berniaga..ko kene ingat tuh" dan jugak "Ingat..simpan duit dalam bank..sikit pon tak pe...janji ada..time ni lah ko bleh nk saving..kang time susah bleh gak ko korek2 duit tu"...Syana..aku ingat kata2 ko ni...thanks...hehehee....

Dah bincang ngan hubby semalam, dan hubby setuju supaya kami bukak akaun asb dan akaun tuk Qaisz..hubby akan bagi duit simpanan tu...thanks ye abang....tuk masa depan kita jugakkan...
Saya harap kebahagiaan ni akan terus menyinari kami...kalau boleh dah tak nak jadi cam kisah2 yg lama...biarlah ianya dijadikan sebagai pengalaman hidup..kami akan terus pandang kehadapan...demi anak dan keluaga kami...

sekarang ni korang dapat tak pengajaran dari kisah2 saya ni??
- Pengajarannye jangan lah suka berhutang...diri sendiri yang merana..
- Kalau nak kawen tu pikirkan masa depan sekali..jangan tengok orang nak kawen, ko pon nak kawen..tapi duit elek pocikkk...ingat tu!!
- Sentiasa bersabar dan berdoa kepada-Nya...hanya DIA sahaja yang dapat membantu kita..


p/s : saya x malu nak ceritakan kisah dan pengalaman saya..sebab ni pengajaran tuk saya jugak....hihi
choppp!! korang baca ke saya tulis panjang2 nieh..hahaha....tak kisah ler...janji ROCK!!!

Tuesday, May 19, 2009

Apabila claim sudah masyukkkkkk..hehehe


Nak promote nieh.... korang kene beli tau majalah APO? ni...
beli jangan tak beli..rugiii woo sape tak beli...
(support laki nieh...dengan harapan dapat komisen..hahahhaa)
sudah berada dipasaran ye...masih panas lagi ni!!!

Apa perasaan korang kalau tiba2....

Apa perasaan korang kalau tiba2 lepas solat maghrib, mak korang cakap cam ni:-
Ni perbualan antara saya dan mak saya:-


Mak : Dik...ko nak tau tak abah ko tadi....
Fieza: Kenapa ngan abah, mak??
Mak : ko tau, pagi tadi abah ko nak pergi amik duit kat CIMB Bank, sampai kat jambatan (sapa dok port klang tau ler jambatan yg kat taman kem tu) tetiba tayar motonye pancit...
Fieza: Ya Allah..habistu??
Mak : Abah ko tolak motor dari jambatan sampai kedai motor kat taman kem tuh..
Fieza: Ha?? (dalam hati kecilku dah sedih gile...korang tau tak betapa jauhnye nak sorong motor tuh??)
Mak : Lepas tu pulak da sampai kedai motor x cukup duit nak bayar kt kedai tu..Abah ko tinggalkan motor kt situ..jalan kaki ke CIMB..nak amik duit...

Saya terdian jap masa tuh...tengah bayangkan keadaan bapak saya yg tgh sorong motor..pestu jalan kaki lagi...

Fieza : kenapa abah tak carik talipon..tepon adik ke...klu jadi pape camane?...
Mak : mana lah abah ko tahu nk guna public phone...
FIeza:...................terdiam dan kelu lidah saya..habis tu abag camane..x ngadu sakit ke
(sebab abah saya ada sakit jantung, darah tinggi n kencing manis)..
Mak : entah..tak pulak dia cakap...

Apa perasaan korang kalau abah korang yg berumur 70 tahun jadi cm tuh??
Kesian kan...rasa cam saya salahkan diri sendiri...

kenapa aku tak kaya???
kenapa aku tak dapat nk bantu mak bapak aku ??
kenapa??..
kenapa??...
ofcoz kalau jadi pape mesti derang salahkan saya..sebab saya yang tinggal kt umah tu ngan mak abah saya....

kalau lah saya kaya atau ada rezeki lebih saya akan....

- upahkan orang untuk jaga anak saya
sebab skang ni mereka yg jaga anak saya...
kalau boleh mmg saya x nak mereka jaga..biarlah derang berehat...
tapi keadaan ekonomi yang tak mengizinkan saya untuk hantar anak ke rumah orang....terpaksa lah mereka jaga...

- nak belikan enpon untuk abah saya..senang..bleh tepon klu jadi pape

- nak betulkan umah saya yg da lapuk tu...

- nak senang kan hati mak bapak saya...byk jasa mereka...

orang lain tengok kami ni boleh pergi umah orang kawen, boleh pergi berkelah...jangan ingat kami ni senang..jangan ingat mak abah saya ni sihat...
kami adik beradik berusaha tuk bawak mereka pergi makan angin..yang dekat2 pon jadi lah..
sebab terpancar keceriaan mereka bile tgk anak cucu berkumpul sesama....seboleh2nya kami nk bahagiakan mereka..tapi.....
kadang2 ada jugak adik beradik yg x sepakat...susah...
padahal bukan ramai pon adik beradik saya..5 orang sahaja..
tapi nk nampak muka yg lain punyalah susah....
harapkan yg dekat je slalu datang..
yang jauh2...klu ada pape baru nak balik..sorry lah klu adik beradik saya ada yg baca entry ni dan terasa....terus terang cakap...mak dan abah rindukan korang...sesekali bawakler anak bini dtg jenguk mak...korang nak marah adik, marah ler...tapi inilah hakikatnye...
duit yang dikirim tak sama dengan melihat wajah2 kesayangan mereka...


sorry lah uolss..saya terlepas emosi disini.......
hanya sekadar berkongsi cerita...


tak boleh nk tulis apa dah...sebab da nk nangis da ni...

Monday, May 18, 2009

Saya dapat handbag dari Syana

Yahoooo tuk saya jugakkk..
sebab dapat handbag dari Syana sempena menjadi pengomen tegar no 3 kat blog Syana...

hadiah ni Syana bagi masa kt umah CIk Hel di Putrajaya pada malam minggu ari tuh..
sorry ler saya orang paling "awal" sampai...ampunnnn
CIk Hel buat demo ngan makan2..so dia jemput saya, ngan Syana..
Mamamanja x dapat datang...ada boling kot..so x dapat jumpa mama

Jumpa derang ni mmg best...secara live
memasing lawa..aku jugak muka cam kapal pecah!!
hahaha...
lagi2 si Syana..muke dia cung wooo... kt blog klu ko tgk da cung kan..
klu live lagi cun.. (aku puji lebih2 ni x der pape ke??)..hahahha
pestime jumpa derang ni...mmg seronok giler...
lenkali kite dating lagi...

gambar adalah dicilok dari blog syana


Bakalkakipo ngan bakaladikipo


Bakal besan ngan bakal menantu Syana..aku booking dulu anak ko awal2!!..hiks..

Kak Ita sedang menerangkan sesuatu...


En Cerpelai tengah buat apa tuh???..sedang diujikaji erk??


Nasi lomak yang sodappp..

En Cerpelai, kawan2 en cerpelai n Syarul somi Syana sedang rancak berborak..

Amik gambar sebelom balik..bagus cameraman ni...hiks

Seisi penyampaian hadiah..No 2 jatuh kepada CIk Hel

No.3 adalah saya..hihi..perut muncit ler..korang perasan tak???

Kami bertiga....

Nie lah hadiah ittew..thanks syana..aku sokaaa..lenkali buat contest lagi tau..



En Cerpelai menang pertandingan teka teki

Yahoooo............saya lak yang suke lebih2...
En Cerpelai a.k.a suami saya menang pertandingan teka teki kat blog ni:-

http://amirul7703.blogspot.com/

dapat Oven Toaster tuuu....yabedabeduuuuuuuuuuuuuu.....

pasni bleh bakar roti hari2..hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...