Wednesday, January 12, 2011

Puding Pelangi

Semalam time lunch aku beli bahan2 nak buat puding pelangi ni. Sebenarnya dah lama nak buat tapi bila carik resepi semua guna sukatan dalam gram. waduh. aku kalau bab2 gram ni memang fail skit. sebab dah biasa guna sukatan dalam "cawan" atau pon "sudu".hehehe

Tapi aku try je la buat semalam. Main bantai je sukatannye. Penimbang kat umah pon tak berapa nk betul. So main taram je laa..haha. nasib baik jadi.wekeke

En suami tak suka makan puding. Dia boleh plak request buatkan kek lapis..huwaaa..ni aku dok carik resepi kek lapis nih..huhu

Rupa ape je dah ni..pestime buat kan..jadi laaa


Aku siap beli pisau potong agar2 lagi.. nak bagi cantekk..hehe


Yang ni adunan kedua..kaler terpekat sikit.. siyess aku tak suke ngan adunan yang kedua ni...terpekat kaler dan termanis..pestu cair skit..agaknye terkurang tepong kastad kot..
Aku buat dua adunan sebab satu adunan tu alahaii sikit benor..
Potong2 bagi akak aku skit ngan mak mertua skit. hehe

Diakhiri dengan gambar anak terunaku..hehe..amacam?? hensem tak?> hehe

Resepinye aku cilok kat myresipi. Korang bleh try laa..

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 10g serbuk agar2
  • 650ml air
  • 200gm gula pasir (kalau nk kurang manis wat dlm 180gm pun ok)
  • 60gm mentega
  • 1 biji telur
  • ½ tin susu cair
  • 1 sudu makan tepung custard
  • 1 sudu makan serbuk koko
  • 1/2 sudu teh vanilla
  • pewarna merah dan kuning secukupnya (kalau nak warna2 lain pun boleh)

Cara-cara

  1. Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan
  2. Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis
  3. Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Then pastu tutup api.
  4. Bahagikan adunan kpd 3 mangkuk (sama byk). Then bubuh koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 leh letak kuning dan merah.
  5. Sengetkan loyang/pe2 bekas puding sedikit (yg Alma gunakan bekas square 7x7in) - i.e. biar satu hujung tu tinggi (lapik/alaskan dgn pe2 utk tinggikan).
  6. Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yg paling rendah tu ler), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan las skali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat cam ni sampai semua adunan habis.
  7. Bila dah siap, letakkan semula loyang/bekas ke kedudukan asalnya. Then, masukkan ke dalam peti sejuk, bila dah keras leh ler ngappp

11 comments:

ini blog ayin! said...

ermmm..cm susah jer..heee
tp senang mkn...

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

ain , memula buat rasa susah laa..
tapi rasa2 cam senang skit.hhahaha

TuN TeJa said...

Mmg ssh bagi aku yg Malas nih...fiza yg comeiii.. tolong buatkan jer lah...hehehehe...nmpk sedap hingga menjilat bekas..

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

kak...nak ke? tapi datang amik sendiri laa..saya buatkan..hahaha

TuN TeJa said...

hehehehe....best tu nnti arhhh akak bgtau bila nk dtg ya...

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

hehe..no hal kak..roger awal2 la ekk..dan pastikan ianye bukan tengah bulan..hahha

Wawa_Nadwa said...

cantek sgt puding akk tuh tak sampai hati nak makan. hehehehhehe!

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

wawa,
haihh...kalau tak makan bercendawan lak kang..wekeke..tq ekk..hiksss

Anonymous said...

shida:
fulamak cntiknyer puding plgi ni....
tau2 jer...shida memg nak uat puding pon..alang2 da der resepi nak try uat lah..heheheh
minta cilok resepi yer...
p/s lain kali klau uat lg,jgn lupa pos kan ke puchong yer...heheheh

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

shida ku sayanggg...
windu kamuuu laaa..hehehe
try laa buat..seydappp tau..malam tadi akk buat lagi..hehehe
tgk laa..kenduri umah mak nnt akk buat lagi ekk..huhuu....

Miss Fetty said...

saya suka gak wat puding ni,, tp x suka mkn.. cuma suka bg org makan... sy br follow blog awak,,, nnti free jom follow dapur saya jugak... tq.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...