Wednesday, December 31, 2008

Berkelah di Pantai Klanang

Hari ahad lepas tengah saya buai si qaisz tu tetiba terpikir nak pergi berkelah..dalam pala otak pikir morib je lah kan paling dekat...terus saya sms kawan saya ina ngan kazen saya si farah..
tye derang nk join tak..tak kan saya nk pergu ngan hubby je kan..ajak mak saya dia malas nk ikut..
so sms pye sms derang pon nk join..sebenarnye saya sms derang masa tu, saya lom tanya hubby lagi tau..wekekeke..
dalam kul berapa ntah baru saya g tau hubby...seb baik hubby ok jerk...hiks..
kami gerak dalam kul 2 petang...
ntah macam mana sampai simpang nk ke morib tu ada nampak Pantai Klanang..terus g tau hubby nk pergi situ..sbb x ramai orang...
makanan kami bawak x byk pon..saya bawak karipap je..
ina bawak mee hun dan farah lah bawak sandwich ngan nuget...
seronok sangat..nak2 si Qaisz..sebab 1st time bawa dia pergi berkelah..bukan main suke lagi dia tuh...huhuhu..
moh layan gambar...

Ni on the way nak amik kawan n kazen saya...

Ni kawan saya..Ina ngan adik dia Najwa...

Ni kazen saya..muke tengah suke nak ke pantai..

Si Qaisz dah haus da ni...hiks


Da sampai pon...cantek kan.Pantai Klanang, Banting

Da samapi terus makan..lapooo beb...

Farah...

Mee hun goreng dari Ina..


Nuget dari Farah..


Sandwich dari Farah gak..huhu

Saya bawak ni sajok..Karipap


Hubby yang memalu kucing...wakakaka

Ok...Jom mandiiii...

Nak enterprem gak..huhuhu

psstttt....malam ni nak kemana plak korang??..kitorang baru plan tadi..tak tau jadi ke tak..huhuhu

Monday, December 22, 2008

Cerita ceriti Qaisz

Alang2 balik lambat ni kan..
saya update ler blog saya ni ek..
nak cerita pasal Qaisz ni...
sejuk perut saya ngandungkan dia..
mana tak nya...malam semalam kat umah saya ramai orang..
kakak saya datang ngan anak2 nya..
lepas tu masa nak balik, saya sakat ler anak buah saya ni..
then anak buah saya pukul2 lengan saya banyak kali...saje je gurau2 kan..
lepas tu Qaisz ni pon tgk je lah.. saya lak pura2 nangis...hihih,,
alih2 qaisz lak ikut nangis...meraung2 dia nangis....adoiii...
da banyak kali da macam ni..
aganya dia x suka tengok ibu dia sakit dan disakiti kan..terharu ibu....
lepas tu kat muka saya ni ade cik puan jer ra wat...almaklum bendera jepun nak mariii..
hubby lak pantang nampak.. dia tarik saya ke katil...opssss...jangan pk bukan2 tau...
korang ni...hahaa..
hubby tarik saya ke katil dia pengang saya pestu picit jerawat saya ni...meletopss le...
pestu cam ade bekas kan..merah2 cam tuh...
saya cakap ngan Qaisz.."dik tengok muka ibu ni...sakittt nyaa..ada darah"..
lepas tu dia cam nak nangis da..dia nk pegang muka saya...
hahaha....
Qaisz sayang ibu ye??..
ibu pon saaaayyyyaaaanggggggggg Qaisz..
mmmmuaaaahhhhhh!!!!

ok tu saje..
tetiba je da habis...

Arini balik lambat...

huwaaaaaaaaaaa...ari ni saya balik lambat...
hubby ada kerja lagi kat westport..hurmmm..kene tunggu dia lah ni..
adoiii....nak tunggu hubby kat bawah ke tunggu kat atas opis ni je erk..
hahaha...ni ada yang lepak kat saloon rambut ni kang..
alang2 gunting rambut skali..
yer r...
sbb saya da jadi badot...
rambut depan saya da kontot gile..da cam hape dah..
ni kes semalam ler..konon2nye nak adjust rambut depan..
nak potong skit ler...
skali terpotong pendek giler..mmg klako muke saya..
hubby cakap cam muka hape jek..
Qaisz pon perasan yang rambut ibu nye da x cantekkk..cantek katenye...wakakaka
petang tu terus tanye hubby yang saya nk potong rambut..nak bagi pendek terus..
senang....asik gugur jek...
malam tadi ajak hubby terus p kedai guntign rambut..tapi da tutop le..

alamak..da lari dari tajuk kan..
hahha..
pape jer lah...

mana hubby ni...
"Abang...cepat ler...ayang takootttttt..huwaaaa"
tetiba ngengada...hahaha

Friday, December 19, 2008

Happy Birthday Sayang

Hari ni 19/12/2008 adalah hari lahir suami tercinta saya yang ke 26 tahun..

Abang..
Selamat Hari Lahir Yang ke 26 tahun..
Semoga abang dipanjangkan umur..
Dimurahkan rezeki..
Di berikan kesihatan yang berpanjangan..
Semoga menjadi seorang suami yang soleh..
Ayang juga doakan agar impian abang untuk menjadi
seorang penulis novel berjaya suatu hari nanti..
Ayang sentiasa menyokong dan berikan semangat pada Abang.

Sesungguhnya ayang dan Qaisz
terlalu sayangkan abang...
We Love u forever and ever and ever...

Selamat Hari Lahir Dari
Ayang And Qaisz....

P/s : nak hadiah ke??..x yah lah erk..huhuhu...tggu gaji ek...hiks...





Thursday, December 18, 2008

Happy Birthday Mak!!


Hari ni (18/12/2008) adalah hari lahir mak saya yang ke 66 tahun...

Selamat Hari Lahir Mak...
Ya Allah Ya Tuhan ku, Kau panjangkan umur dan berikanlah kesihatan yang berpanjangan kepada makku ini.
Sesungguhnya adik terlalu sayangkan mak!!
Terima Kasih diatas segala pertolongan dari mak..
Dari adik masih kecil sehinggalah dewasa..sehingga sekarang!!
Mak masih tidak jemu menolong anakmu ini di kala adik kesusahan..Adik bangga dapat seorang ibu seperti mak..
Mak seorang yang penyabar..
Mak susah nak menitiskan air mata kerana anaknya,
tetapi dalam hati mak, tiada seorang pon yang tahu...
Adik tahu, mak memang mengambil berat tentang kami..
Tak boleh dengar jikalau ada salah sorang anaknya atau pon cucunya sakit dan dalam kesusahan..
Pasti mak akan risau..termenung..memikirkan masalah anaknya...
Mak pasti akan menalifon dan menanyakan khabar.
Mak...
Terima kasih kerana melahirkan kami..
Terlalu besar jasa dan pengorbananmu sehinggakan kami tidak dapat membalasnye..
Hanya kasih sayang dari anak2mu ini dapat menceriakan lagi hidupmu..
Mak..
Kami semua sayangkan Mak!!
Sedar x sedar mak telah pon berusia 66 tahun..
Mak masih gagah lagi..
Adik doakan Semoga mak dipanjangkan umur , dimurahkan rezeki, diberikan kesihatan yang berpanjangan...
Selamat Hari Lahir Mak..
Dari Kami...
Anak-anakmu.....

Monday, December 15, 2008

Cobaan Pertama

hiks...hari Jumaat saya dok tengok resepi Tom Yam kat tenet..sbb tingin nak buat tom yam sendiri pestu nak bagi mak mertua skit..saya memang x berapa pandai masak..so skang baru nk berjinak2 kat dapur...malam sabtu tu ajak hubby pergi kedai nak beli bahan2 nak buat tom yam..
Tom Yam yang saya masak ni simple jek..tapi sedap ler jugak..kurang pedas ngan masam jek..kata 1st time kan..haruslah ade kekurangan..tp ok ler..
so hari sabtu petang baru saya masak..tu pon lepas saya tidurkan anak saya..baru je habis masak, anak saya bangun lepas tu dia "membuang" lak..masa kat bilik air tu dengar ade bunyik pintu kereta..saya ingat kakak saya datang..rupe2 nye adik ipar yang datang....mertua saya bagi rendang ayam, ayam masak merah, kari daging ngan agar2..hahaha..macam da pakat plak ek..saya nak bagi mertua lauk..alih2 mertua saya yang hantarkan lauk dulu...dah niat nak bagi mertua kan, saya pon ajak ler hubby pergi hantar tom yam tuh...
harap2 mertua saya suke ler..walau pon tom yam cubaan pertama saya x macam kat kedai..hiks..yang penting ikhlas tul tak??...
saya buat tom yam x letak sayur pon..cuma letak ayam, udang, sotong, crab stick ngan lobak merah jek.....apape pon saya rasa sedap..harus puji sendiri ler kan..hahahaha...
seronok ler bile kite buat sesuatu tu dan ianye menjadi kan..
hurmmm..lepas ni nak masak apa plak ek..rolleyes




Wednesday, December 10, 2008

Balik Kampong...wooo...wooo..wooo..balik kampong...

Yahoooo...kami sekeluarga balik kamponggg....hahaha...raya haji ari tuh saya beraya di rumah mertua kesayangku (sambil wat mata kelip2..nk bodek ler tuh)..
x jaoh pon kampungnye...selang beberapa lorong je dari umah saya..hehehe..
jodoh saya sekampung sajok...sonang kalau nak balik kampung...jimat minyak, jimat duit tol...
jalan kaki pon bulehhh...
Hujan je kan satu hari tuh..nak p memana pon x der mood..so saya lepak di rumah mertua saya..sampai ke petang...Qaisz suke ler sebab ramai yang melayan kerenah dia...
tapi syarat nye saya kene duduk je kat situ x leh nk buat apa..baru ler dia nk main..klu saya angkat kaki skit nak bangun dia pon nangis..haihhh..manja tul anak ku..
kekdahnye saya x dapat nolong pape pon di rumah mertua..lol
Ramai yang ada kat umah mertua saya..antaranye nenek hubby saya yang datang dari sepang..pak uda ngan ucu..ntah ler..ucu ke acik erk bang..konpius..derang ni pakcik kembar hubby saya..
sampai sekarang saya x cam yang mana satu...
Lepas tu adik ipar saya (Angah) lak x bagi kitorang balik dulu..sebab aweknye (Shida..bakal biras saya ler ni) nak dtg...dia nak tengok qaisz..kami pon tunggu ler derang sampai..
Ermm...Angah!! Bila lagi nak mamam nasi minyak..huhuu

Dah tu pulak mak cik hubby pon nak datang gak...memang penuh ler kat umah tuh...
Tapi kan, saya masik memalu nak amik gmbr kt umah mertua...cam ner nak jadi blogger tegar ni ek??..hiks...Dapat snap beberapa keping jerk..huhu
tu pon jauh2...mokcik maluuuu lerr...

Ni lah mak mertua saya..yang pakai t-shirt putih tuh..yang pakai baju kurung tu nenek hubby..nak kepada mak mertua saya....

Gambar agak blur..huhu..
Bukan agak lagi dah..dah mmg blur pon....


Jalan-jalan ke Alam Sentral

Hari sabtu saya x kerja..member lak plan nak ajak saya ke Alam Sentral ngan PKNS..
Tapi kene tunggu dia balik keje..kami gerak dalam pukul 5.30 petang..
Saya g jalan bawak anak tau...syarat dari hubby..
lalalalala.......

Sampai sana Qaisz nak jalan sendiri.. tapi bile nampak anak patung yang pakai baju tuh dia terus benti..takut..hahaha...
Pestu nak naik kete mainan yang ade lagu2 tuh..ala..yang kene masukkan syilling tuh..tapi nak syilling 50sen sekeping..saya x der 50 sen sekeping..nak pujuk dia punya pasal..saya naikkan je lah dia kat kereta tuh...

Kawan saya ni nak carik tudung..tapi kat situ x jumpa pon tudung yang dia berkenan..Kitorang pon terjah PKNS lak..seb baik jumpa..huhu..lepas tu g makan McD.. kawan saya blanje..hahaha..tenkiu2...

Konon2nye nak g SACC..tapi si Qaisz da ngamuk2..nak tidooo...kami pon balik ler...

Seperti biasa ler..gambar pon x byk... lupe ler nk snap..huhuhu...

Kek Sarang semut ke Apam gula hangus ek??

Sehari sebelum raya haji saya ada buat kek sarang semut..amik dari tenet jerk...
saya ingat resepi ni kek nye nanti akan jadi berkilat dan manis2 rasa susu..tapi bila dah buat lain plak jadinye...
masa 1st time saya try naik giler kek nye..skali bila dah angkat tuh terus bantat...tapi rasenye sedap..cam puding..hahaha...
then buat kali kedua saya try kukus lak..sbb yang pertama tu saya bakar kek tu..
tang kukus ni menjadi ler...cume rasa nye x sama ngan apa yang saya nak kan..huwaaaa...
mak saya cakap ni apam gula hangus..bukan kek sarang semut...yer ke??..
tapi kat tenet tu resepi nye letak kek sarang semut..tipuuu wooo...
cuma x pakai planta...
mak cakap sepatutnye kene letak planta...huhuu...x per...saya budak baru belajar...
belajar dari kesilapan..tul tak...
jom tgk gmbr erk...hihihi....

Kek yang x berapa nak jadi sarang nye....


Dah siap di potong...Cuba tgk betul22..korang nampak tak semut nye..wakakakka

Ok...x der semut..selamat di makan...
kate namanye kek sarang semut..
ke sarang labah ek..
konpius lagi..nmpk sgt saya ni "rajin" buat kek

Ya Ampunnnn!!!...

Adeh... minggu ni x berupdate2 lagi erk...kak ayu dah boring erk bile masuk blog saya asik entry lama jerk...huhu..siap suruh update...baikkkkk....saya nak update ni kak...
memang nk update..gambar da ade pon...tapi x berupdate2 pon..ade jer halnye...
ok...skang ni tgk nak buat entry baru...
tungggguuuuu...(ceh, cam le saya ni blogger terkenal nak suruh orang tunggu...ntah2 xder sape pon yg sudi baca blog saya)...huhuhuu...
ayat x bleh bla...
ok daaaa....

Friday, December 5, 2008

Update..

Dah lama x update blog..
bz ler lately nih..
bz ngan keje satu hal..
pestu saya bz sbb nak setelkan utang piutang saya..
Alhamdulillah..setel jugak akhirnya..


Tuesday, December 2, 2008

Kene tag daaa...

Tag dari Hubby ngan Eila
Wahhh...skali dua orang tag saya...tag yang sama lak tuh..
saya jawab skali ler erkk



1) Do you think you're hot?:-
hahaha..x pernah terfikir pon...berangan nak jadi Hot ade lah...wah!!


2) Upload your favourite picture of you?


3) Why do you like that picture?:- Sebab ni jer gambar kami sekeluarga yang paling cantekkkk..


4) When was the last time you ate pizza?:- Lama giler da x makan pizza..bila ntah last nye pon x pasti..!!

5) The last song you listened to?:- Batu by Sweet Charity

6) What are doing right now besides this?:- Dengar radio Sinar Fm...

7) What name would you prefer besides yours?:- X nak lah..sesungguhnye saya bangga ngan nama saya skang nih..ayat x bleh blah ok!!

Tag 5 people to this :-
a) Kak Ayu
b) Syana
c) Wawa
d) Bigmouth
e) Zack u

8)Who is Number 1?:- Kak ayu..bloggers tegar...

9)Number 3 is having relationship with?:- suke tengok muke dia..pestu nama dia cam anak buah saya..

10)Say something about number 5?:- Anak bongsu dan adik badiknye sumer bloggers gak..

11)How about number 4?:- Ni pon salah sorang adik badik Zack U.

12)Who is number 2?:- hehhe...tauke jual handbag yang baik hati...jgn mare haaa...


Dapat Awarg ler...


Dapat award ni dari my hubby ler..
hehhe...tenkiu ye sayang..
Dengan ini saya nk pass award ni kepada:-

Eila
Wawa
Kak Ayu
Syana
Ijan
Kak eza

sila amik ye..jgn segan2..hehehe

Jom Kite Solat Bersama Qaisz..hehe

Anak saya sekarang ni suke tiru apa yang orang buat...Dari lahir dia memang suka mendengar azan. Ni saya rasa sumer budak memang macam ni kan..suka mendengar azan.. Dah tu pulak dia suke tgk orang solat.Nanti dia pon akan buat gaya dia ler...
Hari ahad lepas xder apa nak buat saje je saya cakap cam ni "Adik, g sembahyang..ibu nak tgk"..
Dia pon pergi ler kat ruang solat tuh..kat situ memang dah ade sejadah kat lantai..cuma berlipat dua je lah kan..Pandai lak dia nk bukak sejadah tu...
Bila dah bukak sejadah tu, saya suruh dia cari songkok..dia pon carik songkok atoknye..Besar lah pulak..Last2 saya amikkan songkok dia..
Lepastu dia pon berdiri ler kat sejadah tu..Nak sujud lah..duduk lah..sambil mulutnye terkumat kamit..hehhe
Haaaihhh..memacam le Qaisz ni...
Sempat saya snap gambar dia hari tuh.. hehehe


Monday, December 1, 2008

Ikut hubby pergi jamming..

Sabtu petang hubby dapat call dari member dia...member dia cakap malam tuh ada jamming. so hubby pon join jer lah..dah lama dia x p jamming...last pergi tuh time saya peknen berapa bulan ntah..saya mmg suka ikut hubby pergi jamming ni..seronok..tapi segan ler kan..sbb sume orang lelaki..tapi p lantak le kan..saya ikut somi saya pon..kate tempat sorang isteri tu disisi suami..muahahahha..memula saya bising ler bile dapat tau malam tuh hubby nk kuar p jamming kan. saya dok membebel2..hiks..tetiba saya cakap ngan hubby yang saya nk ikut jugak malam tuh..hubby tanya Qaisz kang camane x kan nak bawak kan..the saya cakap klu dia da tidur saya ikut ler kan...dalam pukul 8.00 pm Qaisz da tidur..bagus anak ibu ni..bagi cam ibu ngan ayah nak p dating..
dalam pukul 9.00 malam tu kami gerak..derang start jamming dalam pukul 10.30 sampai 12.30 malam...kematu punggung aku beb..duduk je x gerak2..
tapi member2 hubby tu ada yang saya kenal le kan..satu skolah gak dulu..cuma saya ni kan sorang yang pemalu malah penyegan gitu!!..haha..
so, saya pon mulekan operasi menangkap gambar..sebab saya nk masukkan kat dalam blog ni ler..hihi...
ok jom layan gambar..



Hubby saya yang pakai baju oren ittew..hehehe

Wednesday, November 26, 2008

Lagi Gambar Kawen Rina & Helmi

Ha...daripada blog ni sepi x der entry baru kan..
meh sini saya letak picture kawen kawan saya nih...
baru dapat nih..hehehe....
memang cun ler..hihihi...
moh layan gambar...













RAJA SEHARI TELAH DISOLEK OLEH :-

ANGGUN DE'SARI
KAK INA (TAUKE BUTIK ANGGUN DE'SARI)
BERTEMPAT DI :
KANCHONG DARAT JLN SG LANG BARU
NO TEL 03-3187 1902

kepada anak2 dara yang nak kawen tuh dan tengah mencarik mak andam boleh lah terjah salon kat atas ni erk..hehehe....

Tuesday, November 25, 2008

Rindunya dengan Qaisz

haihhh...tetiba je saya rindukan anak saya...rasa nak peluk cium je skang nih...
gerammm....hehehe...x sabar nak balik umah...baru kul 3.30 pm....aduhh..lama sungguh...
Qaiszzzzzz..ibu rindu ler kat adikkk...huhuhu....

sekarang ni Qaisz dah bercakap..meleret je dia bercakap..tapi ntah apa2 ler yang dia sebut..
saya panggil hubby saya kan "abang"..then tetiba ari tuh dia bleh panggil ayah dia "abang" gak..
saya ngan hubby masa memula dengar tu saya gelak..then saya betulkan ler.."ayah" bukan "abang"...then dia diam jek...
cuma kadang2 je dia panggil "abang"..contohnye macam kalau dia amik kunci kereta kan..lepas tu dia pandang2 saya..
pestu nanti dia cakap le macam ni " abang,, ci ci" (maksudnye "abang, kunci..") sambil dia tunjuk2 kunci kereta tuh kat hubby...
sebab apa tau dia cakap macam tu..selalu kalau dia amik kunci, saya akan cakap macam ni "abang, tengok adik tuh dia amik kunci"...x sangka dia pon nak ikut gak apa yag saya cakap tuh...hehehe..adoiii...

kalau dia tengah makan benda yang dia rase sedap sangat tuh kan..then saya pura2 mintak kat dia..amboii..x dibaginye dia..siap geleng2 kepala lagi...hehehhe...ikut perangai sapo le nih...
lagi satu Qaisz ni senang ingat jalan..kalau nak pergi umah mertua saya kan..baru je sampai lorong nak ke rumah mertua, Qaisz ni dia cakap "fish..fish"... dia akan sebut tuh sampai depan umah mertua..sebab nye dekat umah mertua saya ade ikan..datang sana asik tgk "fish" ngan "Cat" jek...tapi bila nampak atoknye terus nangis..takottt..hahaha...

ni lagi satu perkembangan dia ni... dia suke sambung2 ayat..contohnye cam ni
kalau saya cakap " kite man..."
then dia sambung le"dii"..maksud nye mandi ler...
"pakai ba...." dia sambung "juuuuu"...
adeh..korang paham ke tak...tak pelah..biar saya je yang paham..hahaha...susah nak terangkan ler...

Monday, November 24, 2008

Tupai, Shaggy & Lala

Ha..sape tupai, shaggy & Lala tuh...hehehe...Nak tau ke sape??...
Nama2 tuh adalam nama2 kucing..muahahaha...kucing2 kt umah mertua saya ngan kucing datang kat umah saya...

Ok..Tupai ngan Shaggy ni kucing belaan family mertua saya..Geram je saya tengok derang tau..
Gemok tol badan Shaggy.. Tapi bile kene air jadi kurus keding..harap bulu je banyak..hahaha...
Yang tupai ni lak sebab ekornya macam ekor tupai..Tu yang mereka bagi nama tupai..
Family hubby saya memang suke bela kucing..Kucing2 yang datang sume suke lepak situ. Sebab derang rajin bagi makan kt kucing2 tuh...hehehe..
Qaisz lak pantang nampak..Kalau datang umah mertua , x sah dia hugahnye kandang kucing tuh..habis gegar2 kucing tuh..hehehe...Tapi, saya x bagi Qaisz main sangat ngan kucing..Yelaaa budak kan..kang senang batuk le apa le..hehehe

Yang Si Lala lak, kucing ni asalnye kucing jiran kepada mertua saya..Ntah camane si Lala leh ade kt area2 rumah saya..Mulanya saya x tau tu kucing sapa..Skali masa time raya family mertua datang beraya ke rumah saya..Derang perasan ade kucing.. Adik ipar saya tye le tu kucing sape kan..Saya cakap kucing datang..x tau sape punya..Last2 dia gelak..Then baru dia citer tu kucing jiran dia..Tapi jiran nye dah pindah ke Melaka..hehehe...Saya nak bela pon x bleh..sebab mak saya x bagi bela kucing ler..huhuhu..sedih gilo....
Jom kite tgk gambar kucing lak ye..


Ni adalah Tupai..muke tengah bengang..hehehe



Wekekeke..bengang je si Tupai ni...hahahah



Ye lah.. ye lah...kuar lah dari kandang ko tuh...


Ni adalah Shaggy..Sangat pemalas..pestu mengada2..hehehe


Ni adalah Lala..kiut kan..hehehe

Qaisz masa bebaru lahir

Masa pergi umah mak mertua, saya suruh hubby "blutut" gambar Qaisz masa hari kedua selepas dia lahir...Sebab masa mertua saya datang tuh derang snap gambar baby saya ni..tu yang saya amik dari enpon mak mertua saya..sebab saya x der koleksi pon gambar Qaisz time baby...
Rindunye lah saat2 begini..hehehe

Azwar Qaiszar Bin Yusma Fazzamy


Comel tak saya??

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...