Thursday, June 11, 2009

Pencuri Masuk Umah Aku...

Nampak tak besi yg benkok tu, pencuri masuk ikut situ....



Cermin tingkap dia letak kt bawah...


Habis beg baju Qaisz, beg yg Syana bagi semua dia campak kt luar rumah...mmg jahanam betol ler pencuri goblok ni!!!






Salam...skang ni saya bersiaran di cyber cafe..baru balik dari balai polis..buat aduan..

Rumah saya kene masuk dek pencuri...

Pagi tadi ler..masa nk mandi tetiba mak saya cakap kenapa saya buang bag2 baju Qaisz kt luar rumah..pestu saya cakap ler kenapa lak saya nk buang beg kt luar malam2 buta..skali masuk bilik sebelah tgk barang2 dah berterabur...Carik enpon saya tapi x dapat...saya caj enpon kt ruang tamu...pencuri tu da kebas...pestu enpon mak say pon di kebasnye...klu enpon biasa tu tak pe le..ni enpon PDA brand HTC..adoiiiii..

mula2 saya tye bapak saya dia masuk bilik tak..bapak saya cakap tak de...skali hubby saya nampak wallet bapak saya kt atas almari..ic ngan lesen dah terkeluar...bapak saya check tgk duit RM60 dah ilang..da ler mmg tinggal RM60 jerk..kurang ajar betoller...


Seb baik saya, hubby ngan Qaisz tdo kt bilik yg berkunci...tapi syukur ler sebab mak ayah saya x der pape..sebab derang tidur tempat yg tak berkunci..
saya nangis tau..meremang2 bulu roma saya pagi tadi.. sebab ni kali pertama umah sayakene masuk pencuri...yang peliknye ktorang x sedar pape pon..

Lepas satu, satu masalah timbul...da lah saya plan nk carikkan enpon tuk abah saya..senang dia nk kemana2...alih2 enpon saya pon ilang...adoiii

aku sumpah sape yg curik tu mmg tak selamat ler..biar mampos mati tergolek kene langgar...bukan ler kami ni senang sangat..masuk ler umah org kaya2 tu haa...tp umah orang kaya byk safety..umah cam kami ni mana ada safety sgt..tu ler bezanye kann....
mmg cilakak le..haa..geram aku ni tauuuu....


klu nak tau citer yg lanjut korang g blog en cerpelai...dia taip tersusun skit..ni aku taip ikut hati aku je ni..sbb tgh geram..
































Wednesday, June 10, 2009

Bebel2 & Lepas Geram

Hati ni nak update blog..tapi tak tau apa nk di citerkan kat sini...

x der mood ler nk citer pape kt sini...sebab ada je suara2 yg perli saya bile saya update benda2 yang saya dah beli ke apa ke kan...biasa ler..cam korang jugak..dah beli itu ini, makan itu ini mesti nak citer dalam blog kannn...saya pon cam tu jugak..

yelaaa...benda yg kita susah nak dapat, nak makan, mesti lah rasa seronok kan..cam saya dapat perfum Body Shop dari hubby, pestu hubby blanja makan Kenny Rogers (hentam je..tak tau eja..makan tau ler..) sempena anniversary yg ke4...yelaa..hubby ada duit lebih skit kan..dia blanje ler saya...tapi ada plak yang cakap saya ni shopping lebih2 bila ada duit...

sedih jugak bile dengar cm tuh.. rasanya x der lah belanja berlebihan..beli kan Qaisz baju raya pon sebab ada sale..kalau x sale memang tak mampu nak beli baju tuh...lagi pon bukan tiap2 bulan kami makan yang mahal2 cm tuh..paling mahal pon bila dapat gaji, hubby beli KFC..makan anak beranak...itu jek..klu beli barang dapur tu, memang betul2 ikut list..klu x der dalam list mmg tak beli..ada ler amik botol susu Qaisz, baju basahan selai..itu je laa...

Kalau nak beli baju kerja, seluar kerja ke memang pikir dua tiga kali ler kannn..saya laki bini g kerja pon pakai baju yg sama je tiap2 minggu...nk berjalan pon pki baju kerja gak..
bukan cam orang lain..baju kerja lain, baju berjalan lain, tgk orang kawen kang lain plak..
saya buat baju kurung, kebaya cuma setahun sekali jerk..time raya...dah habis raya pakai wat g kerja atau g kenduri kawen..orang lain klu ade kenduri kawen, sibuk nak buat baju itu ini tapi saya, pakai saje baju raya tahun2 lepas...

Kalau nak tahu, baju raya Qaisz tu pon ade yg elok lagi..saya pakaikan buat g jalan2...klu orang lain dah buat basahan kt umah dah...tapi saya sayang nk pakaikan Qaisz baju lawa2 kt umah..nanti nak berjalan dah x der baju...Ari tu, saya dapat duit lebih sikit, baru belikan Qaisz baju sepasang..itu pon murah2 jek..janji nampak lawa...

Macam ni pon dah ada yang cakap saya ni dah senang..tapi saya x lah senang sangat sampai boleh berjalan pergi kedah, perlis, penang dan lain2 lagi kann...belom mampu lagi nk pergi semua2 tempat cm tuh...walau camane pon, saya tetap bersyukur dengan rezeki yang ada ni...
Alhamdulillah...



Ni pulak nk citer pasal lain...

Tiba2 kami laki bini dapat masalah pulak..masalah yang timbul sekarang selepas bertahun2 lamanya...kitorang memang tak tau pape pon pasal ni...tup2 dapat tau yg suami saya kene setelkan hutang ni...suami saya dapat sms dari seseorang yang suruh bayar hutangnya sebanyak RM700..dulu2 masa suami saya dapat masuk asrama, ada insan yang berhati mulia ni bagi RM700 kat mak ayah tuk setelkan yuran ke apa ke kan (tau dari hasil risikan ) dia cakap nk tolong...suami saya tak tau pape pon pasal ni...

Jadi, beberapa hari yang lalu, suami dapat sms dari insan tersebut yang mengatakan bahawa suami saya berjanji ngan beliau tuk bayar RM700 bila dah kerja nanti..apa kess?? tak penah janji pape pon..tiba2 kene bayar lak... alasan suruh bayo tu sebab beliau sakit..tak de duit nk beli ubat..ktorang memang dah kesian ler bila tau pasal ni...tapi ktorang tak terus bayar pon..ktorang merisik kabo ngan ahli keluarga suami saya...risik punya risik, beliau tak sakit pon..nak duit tu sebab nak beli korset tuk kuruskan badan... suami saya jadi tawar hati..kecik hati pon ada jugak...Hmmmm...sanggup cakap diri sendiri tu sakit..
tak pe lah..Tuhan tu Maha mengetahui...ktorang akan bayo duit tu sikit2....nak buat camane kan.. kang tak berkat lak ilmu yang suami saya belajar masa skolah dulu...
Bukan nak memburuk2kan sesiapa..cuma sekadar nak berkongsi cerita sahaja...

Boleh nampak tak??...kenapa ye kita selalu bergaduh kerana DUIT??
Selalunya lah yang saya nampak, kerana DUIT dan TANAH kita sanggup bergaduh dan bermusuhan sana sini..sanggup hilang sedara, sanggup hilang kawan semata2 kerana DUIT dan TANAH...adakah manusia sekarang semakin tamakkan harta dunia??? chewahh...cam bagus je aku ni...hiks..geram je ni..kira entry lepas geram ler ni...

Pengajaran :-
- kene simpan duit tuk anak sendiri..kang klu dapat masuk U tak ler pening kepala nk pikir pasal duit..tak de lah nak pinjam duit kt orang kan...kang bila anak tu dah beso panjang, ada plak yg datang kutip hutang....yang jadi mangsa, anak kita sendiri..tak kesian ke??
(bila mau bukak akaun tuk Qaisz daaaa..)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...