Friday, August 28, 2009

Sedondon itu adalah sangat best

haha...tajuk tak bleh blah wei...
nak tanya korang ni..da nak raya ni mesti ada yg dah buat persiapan skit2 kan..
lagi2 baju...so, korang suka tak klu korang sedondon satu family?
saya sukaaaa..nampak comel jek..hehe..kang bila amik gambar jadi cunnn

Sebab ada orang tak suka..ikut peredaran zaman katanya
contoh ayat derang cam ni "Aku tahun ni tak de nak pakai sama kaler...tu pesen lama punya..skang tema aku campur2.." hehe

tapi acik fedulik hape...acik punyo sukolah kannn..tapi rasa2nye ramai yang suka sedondon ye takk..kehkeh...sebabnye dolu2 asik tengok family orang lain bersedondonan je bile beraya kt umah orang...masa tuh lom ada anak lagi..so, asik menjeles jek..dalam hati cakap nanti da ada anak time raya nk pki sedondonlah cam derang..hehe..tahun2 lepas ada sedondon tapi takat raya pertama jek..lg pon masa tu Qaisz kecik lagi..skang da besau da..

Nak jadikan cerita baju raya acik tahun ni je udah 6 pasangrolleyes ..hahaha..membazir?? tak lah..
bagi aku tak membazir sebab baju tu untuk di pakai dalam masa setahun..kira setahun sekali la buat baju..baju tu lah nk guna tuk raya, baju tu lah tuk kenduri kawen pestu pki g keje lagi...gitulah citernye...kang nak raya akan datang barulah saya tempah baju lagi...

Tahun ni yang sedondon adalah warna pepel, coklat dan oren kaler..raya pertama tak tau nk cakap warna apa..warna batik kot...hehe...

Persiapan raya cam kuih saya dah tempah sikit2..baju anak2 pon (eh, anak2 plaks..hehe) dah beli gak..tinggal baju en cerpelai je lom carik lagi...
Duit raya pon lom tukar lagi...haihhh...

Thursday, August 27, 2009

Asik Terlupa jek

Apakah yang terlupa tu???
wah..sesuatu sunggoh...

huwaaaaaaaa...
asik terlupa nk snap gambo time berbuka..
terus ngapp je time tuh..

semalam balik lambat tak jadi nak buat kuih buah melaka..
huhuhu...tgk le ari ni camane..hehehe

Sticky Mode (Kuih Tat Bakul)

Salam semua,
Kakak sedara a.k.a jiran saya ada menjual kuih tat bakul , kek pulut, roti pizza secara online.
Kepada sesiapa yang nak menempah, sila layari laman web berikut atau pon boleh je inform saya....








Testimoni dari saya sendiri:-
Kuih tat bakul ni memang sedap giler..besar pon besar..kenyang beb..tak cepat muak pon kalau makan kuih ni..makan sekali rasa nak lagi...tak sama macam kuih tat yang ada kat kedai2 tuh..
sebab kuih tat ni dibuat sendiri "home made" ye puan2..bukan mesin yang buat..hehehe...
inti nenasnye pon banyak...orang kata "perfect" ler...rugi kalau korang tak beli...

Wednesday, August 26, 2009

Balik kul bape ari ni??

Adeh....aku balik ke tak ni...
tepon hubby tak sempat cakap pape pon

hubby cakap : "jangan kacau..jangan kacau..jangan kacau..."
haihh bz bebenau ye ...
kasi tau la balik cepat ke lambat ke..
huwaaaaaaaaa....

buka kt opis kah...

Gula Oh! GUla

Malam tadi kami membeli barang dapurrrr...
habis RM311...siap skali ngan susu, pampers qaisz..

Bila time nak bayar tu, cashier tu cakap gula sorang kene beli 2kg je..
ha???? tapi klu nak lebih kene bayar asing2..fuhh..lega...
kena la bayar asing2 tuk gula tu..maksudnye lain2 receipt..

udah ler slalu beli gula cap giant tu..murah skit
tapi langsung tak nampak gula cap giant...
yang ado gula CSR tu..

macam ni camane la org yg meniaga tu ye...
nk beli gula byk2...haru2...

p/s: rasa cam nak buat kuih buah melaka laaa...
resepi da ada ni..kekeke

Saya da ok daaa

adeh...saya da ok daaa..
tak de pape pon..
ramai sgt yg tye saya ni kenapa..

takde pape ye..
hal semalam je tu..
org tak makan mmg sensitip..
kahkah..(ayat penyedap)...

time kasih ye yang amik berat psl saya ni..
saya tau saya mmg berat...
kehkehkeh

Tuesday, August 25, 2009

Aku sedar siapa aku....

Bulan2 pose ni mak nyentap nyah..hahaha...
kuasa aiiii.....

ntahlaa...aku sedar siapa aku ni...
lagi2 time macam ni...

kalaulah aku ni ada tutttt...
dan bleh bawak tutttt...mesti tak jadi hal kan...

tapi takpe..nk buat camane...
AKU SEDAR SIAPA DIRI AKU NI YANG TAK PUNYA KUASA....

manusia mudah berjanji...
tapi susah nak kotakan janji....kenapa??
dah biasa kan cm tu??

manusia mudah berkata2...
tapi adakala kata2 itu amatlah pahit dan pedih...
susah untuk diri yg sensetip cam aku ni nak terima...

*bukan merajuk/marah...tapi dah penat...

*******************WASSALAM**********************

Semoga Eila & Family selamat mengerjakan umrah....

Entry ni tujukan khas buat teman maya fieza...dulu slalu dok kacau dia kt ym..la ni dia da bz ngan bizness Hai-O...Alhamdulillah...Eila namanye...cita2 dia memang nk menjadi seorang biznes yang berjaya..dengan usaha dan titik peluh dia, akhirnya berjaya gak dia..da dapat bonus pon dari Hai-o..

Eila n family akan pergi megerjakan umrah esok...ni pon ngan titik peluh dia..dia cakap duit dari Hai-O nilah dia dapat pergi Mekah..yang bestnye dia siap bawak ayah, ibu , mak mertua ngan ayah mertua dia sekali...bestnyaaa....

Fieza doakan semoga Eila sekeluarga selamat mengerjakan ibadah umrah di tanah suci tu...dan semoga lepas ni rezeki eila bertambah2..mana tahu lepas balik ni ada rezeki tuk dapat baby ke...hehe...

Puasa Pertama , Kedua Dan Ketiga

Salam uols...hehehe...baru terhegeh2 nak citer pasal puasa..huiii..

Puasa Pertama:-
Puasa pertama cuaca memang best..sojukkk yoo...acik pon asik laa terbaring ngalahkan org peknen..adoiii..hehee...Alhamdulillah Qaisz lak time bulan puasa ni amatlah GOod Boy...tak meragam sangat..kehkeh...

Tapi pagi2 tu mak kejutkan ktorang..Rupanya air pasanglaaaa...seb baik tak masuk umah..cuma kt laman umah jek...hehee..Qaisz yang buat kali pertama tengok air pasang ni sangatla teruja..dia pon sibuk gak bangun time tu..hehee...tapi dalam kul 11 pagi dah surut dah...

Untuk hari pertama berpuasa ktorang pecah rekod tak ke bazar (sebenornye udah sengkek..lom gaji).. menu berbuka ktorang kueh teow goreng, ikan tongkol masak kari..pestu jiran sblah umah bagi roti jala...Air plak teh 'o' panas ngan sirap ais..amat menyelerakan tekakku..tapi lepas tu cam biasalah..kompom cepat2 pergi toilet..muntahhh ler...makan sikit ke makan banyak ke tetap nk muntah..tak tau kenapa..macam gini ada cam bleh kurus..kahkahkah...

Seronok tengok Qaisz time berbuka..dia pon sibuk gak nak pelawa ayah dia makan.
"Ayah..makan,makan,makan.."hehe..


Puasa Kedua
Puasa hari kedua ni pon cuaca cam hari pertama gak..tapi seb baik tak banjir lagi..anak beranak dok melepek kt umah sambil baring2...tengok tv...
Pukul 5 ptg siapkan Qaisz terus start motor..jenguk2 bazar ler kononnye..nak carik tepung pelita..sampai kt satu tempat tgk semua tak menarik..patah balik laa..time patah balik tu nampak kereta FIL tgh benti..rupanya FIL & MIL perasan menantu ngan cucu dia tgh naik motor di tengah2 kepanasan..hehe..saya pob benti lah kt sebelah kereta tu..skali adik ipo hulur air tembikai susu, bebola, mee jawa bg kt saya..FIL blanje katanya...Alhamdulillah..rezeki Ramadhan..hehe..pestu FIL saya tanya nak kemana..saya jawablah nak carik kuih tepung pelita..

Pestu saya ngan Qaisz balik umah hantar juadah free tadi tu..ingat nak keluar balik carik tepung pelita..skali Qaisz tdo plak kt atas motor..hehe..penat puasa ye sayang...Oleh kerana teringin ya amat terpaksa lah ajak hubby temankan g bazar...sampai kat simpang umah, nampak kereta FIL masuk kat lorong umah ktorang...then dia hulur tepung pelita...hahhaha..dapat free lagi wei...malu dah guwe ni...rupanya tadi derang tak balik..derang p carik tepung pelita..Alhamdulillah..jimat duit..terima kasih lah bapak mertuaku...hehehe..

Tapi korang tahu tak, satu tepung pelita pon tak kelihatan kat bazar tuh..apa daaa..tahun lepas sikit punya ramai yg jual..tahun ni langsung tak dak..benornye aku carik kuih TAKO...yg dalamnye ada sengkuang cina tu..sedap wooo...tapi tak dapat2..hihi..

Time buka Qaisz dok bedak 3 ketul tepung pelita..hehehe..suka2...Pestu belah malam lak ktorang g umah mertua..nak tgk hasil rembatan derang kt kedai perabot siang tu..amboi..borong sakan nooo...FIL belikan MIL kerusi kayu jati tu..ala yang pesen skang tuh..Ayah kata mak dok ngidam kerusi tuh..hehe..dapat gak mak kerusi baru ye..pestu derang beli almari tv ngan tilam tuk adik ipo...

Qaisz cam biasa lah klu g sana..carik Si Miji tu laa..Pak Ngah dia..bila dah jumpa langsung tak hengat ibu dia..siap tak nak balik lagi...sebab PAk Ngah dia suka melayan kerenah si Qaisz ni..hehehe

Puasa Ketiga
Hari kerja..cepat je rasa kul 5.00 ptg..tapi penat skitlah..keje melambak..huhu..Akhirnya ktorang ke bazar gak..sebab mak tak sempat nak masak pape..ada laa masak rendang daging..tapi ktorang kuar pon beli kuih kuih jek..

Ok..itu saje nak citer..panjang kan?? klu larat baca lah..klu tak larat jgn baca...kekeke..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...