Friday, December 30, 2011

Dayana Dah Sunat




Morning semua..

Hari Rabu lepas bawak baby Dayana pergi klinik untuk disunatkan.hehehe

Mujurlah dia tak menangis meraung2. Masa doktor sunatkan tu dia cuma "ekkk ekkkk" sikit jek..pestu dah ok dah..

Doktor cakap masa kecik2 cam ni tak terasa sangat. Kalau dah 5 ke 6 bulan cam tu terasa la sakitnya.




Dayana..
Ramai cakap ikut muka ibunye..sama ke? hehehe
Encik suami pon cakap cam muka saya..


Wednesday, December 28, 2011

Pepel pulak dah...

Apa yang pepel??

ni haa...saya dah tukarkan warna blog saya nih. Asik merah je kan.

Tengok kaler pepel pun cun jugak.

Tetiba terjatuh hati yang kaler pepel. Tapi merah tetap dihatiku. Chewah..

Sesekali tukar angin kannnn...ok ke tak?

Tu je nak bagitau. Ok bye..hehehe

Thursday, December 22, 2011

Hari ini adalah hari yang ke empat puluh empat!!!

Yahooooo...44 hari dah...merdekaaaaa...hehehee

Akhirnya hari yang ditunggu2 telah tiba. Selama 44 hari berpantang dirumah, nak ucapkan terima kasih pada mak saya sebab jaga kami anak beranak. Masakkan lauk berpantang dan lain2 lagi. Ni la untungnye duduk dengan mak. hihihi.

Terima kasih jugak buat kakak saya yang bawakkan daun2 tuk mandian , kerepek2 tuk tetamu serta jamu tuk saya.

Tak lupa juga kepada mertua, adik beradik, ipar2, biras2, jiran tetangga, sedara mara dan rakan taulan terima kasih atas kedatangan kamu semua dan terima kasih sebab bawakkan hadiah dan duit tuk baby. ( dah macam ucapan artis dapat awards plak kan?)

Kepada encik suami yang tercinta, terima kasih sebab memahami keadaan isterimu ini ketika berpantang. hhehehe.pasni kita jalan2 jom...wekekeke








Tuesday, December 6, 2011

Pengalaman bersalinkan puteri hati kami, Maria Dayana

Maria Dayana, 2.8kg. masa lahir..
sekarang dah dekat sebulan..
gambar terbaru tunggulah ye..hehee

Ni nak citer sikit saat2 genting ketika melahirkan baby saya ni...genting lah sangat ye? hehehe

Sebenarnya saya dah amik cuti awal pada hari Selasa @ 8.11.11..sepatutnya Jumaat @ 11.11.11 tu saya kene admit wad..kene bersalin paksa sekiranya saya tak bersalin2 lagi...Isnin tu kan cuti Raya haji..jadi saya sambung cuti je lah.

Pagi Selasa tu saya relaks2 lagi..suruh abah saya belikan nasi lemak..teringin sangat masa tu..dah siap makan semua, saya pon mengonlinekan internet kat ruang tamu...chat dengan biras saya...masa tuh memang dah terasa sakit perut macam nak membuang..tapi bila ke tandas, tak der lah nk membuang sangat..

Hari tu memang terasa lapar sesaje..Siap buat maggi lagi tau..hahaha..petang tu cam dah kuat sikit sakitnye..tapi saya anggap tu cuma sakit main2 jek..almaklumlah belum due lagi kan..hahaha..start pukul 8 malam makin kuat lak sakitnye..dalam 30 minit sekali...saya bagi tahu encik suami, tapi dia cakap belum lagi nak bersalin...ngadu kat mak saya pon dia cakap belum lagi..hahaha...saya pon relakskan diri baring2 atas katil..pukul 10.30 malam makin merengat2 sakitnye...terus paksa encik suami bawak pergi hospital..itu pon encik suami cakap pergi esok pagi je..tapi saya tak nak..risau lak kalau jadi pape nanti kan..

Pukul 11 malam sampai hospital doktor check bukaan dah 3cm..legaaa sangat dah masa tu..sebab dalam hati fikir takot doktor cakap lom bukak lagi jek..hehehe...pukul 12 malam masuk wad..doktor check sekali lagi dah 5cm..terus pecahkan air ketuban..bila air ketuban dah pecah, sakitnye pon makin kuat la..tak lama tu terasa cam nak meneran je..saya panggil doktor, saya cakap dah rasa nak meneran ni..doktor pon check dan dah bukak 8cm..masa ni encik suami dah balik sebab tak boleh tunggu lama2..bukan time melawat..nurse cakap kalau nak masuk labour room baru leh tunggu...encik suami pesan kalau ada pape terus call dia..tak sempat nak call, saya dah pon berada di bilik bersalin...Alhamdulillah dua kali teran terus keluar baby girl..masa tu pukul 1.21 pagi..

Dah siap jahit semua, nurse pun pindahkan saya & baby ke wad. Masa tu pukul 2.30 kot..Dan masa tu jugak encik suami belum tahu yang saya sudah pon bersalin. Saya check henpon tengok ada sms dari suami. Encik suami cakap call balik klu ada apa2. saya pun call encik suami..terus cakap yang saya dah bersalin. Terkejut lah encik suami masa nih..hehe..dia cakap cepatnya bersalin..

Alhamdulillah...syukur sangat2 sebab Allah s.w.t dah makbulkan doa saya untuk bersalin dengan mudah..

Esok paginya doktor cakap dah boleh balik petang tu jugak. Lagi lah happy kan..check in sekejap sangat..hehehe. Nak puji layanan nurse2 dan doktor2 di wad bersalin. memang terbaikkkk...banyak dah berubah,..beza sangat masa bersalinkan Qaisz 4 tahun lepas...hospital mana? dah tentulah hospital klang. teruskan layanan mesra anda..hihihi..

Lengkaplah sudah family saya. sekarang saya dah dikurniakan seorang anak lelaki, Azwar Qaiszar dan seorang anak perempuan, Maria Dayana. Semoga kami bertambah bahagia.Saya sayang family saya..(eh..over lak aku nih...hahaha)



Thursday, November 10, 2011

Puteri Dalam Keluarga Kami


Alhamdulillah saya sudah selamat melahirkan baby perempuan seberat 2.8kg pada 9.11.11 @ 01.21pagi....hehehe

Pengalaman bersalin nanti saya akan update ye....



Thursday, November 3, 2011

Menghitung hari...

Assalamualaikum semua..

Amacam?? Sihat ker? hiks.. Lama betul tak update blog kan.

Mood nak update blog tak mariii laa..camane nak update..

Sekarang sibuk menyiapkan kerja2 opis. Sebab esok saya dah last kerja dah. Apply cuti awal diatas sebab2 yang tertentu. Nak rehat2 kat rumah sambil layan Abang Qaisz.

Kalau saya tak bersalin lagi sampai 11/11/11, maka saya akan serahkan diri ke spital la jawabnye. Doktor dah bagi tarikh admit ward pon. Due date 12/11/11, tapi doktor suruh masuk wad pada 11/11/11. Memasing suruh saya bersalin time 11/11/11 jugak..hehehe..InsyaAllah...

Sekarang ni dok menghitung hari lah ni..Insin depan cuti, jadi saya amik leave dari hari selasa sampai Jumaat. Sebab Jumaat tu dah tentu2 kene admit gak.

Sebelum ni ada masalah tak cukup air ketuban. Tapi Alhamdulillah semalam scan air ketuban mencukupi. Baby pon sihat. Berat dia dah 3.3kg. Tak sabar rasanya nak tunggu baby keluar.
Harap2 semuanya dipermudahkan.

Ok. Itu je nak update. Takde idea dah. Next week kalau ada masa, saya update lagi ye..

Byeeee.......

Friday, October 7, 2011

BSP - Nak tunjuk cara2 nye..


Ni nak citer pulak pasal cara2 nak buat BSP sendiri. Aii kan kene kencing manis ketika mengandung. Jadi, sehari sebelum jumpa doktor kenelah buat BSP ni. Dari pukul 8 pagi, 10 pagi, 2 petang dan 9 malam. Sepanjang hari tu kene la diet skit. Tak boleh makan yang berat2 dan manis2 sangat. hehe

Mujurlah kakak saya ada benda2 nih. Kalau tidak mau ulang alik pergi klinik dalam masa satu hari. Cuti saya dah la tinggal 4 hari jek.


Ni barang2 yang mesti ada ketika membuat BSP. Kapas pon perlu ye..
Kalau tak nak lap darah tu kat mana?
Yang macam pen tu jarum dia tau..

Nampak tak jarum nye tuh?...


Kita kasi cucuk kat jari hantu tau.. tak sakit pon
sikit je tuh..hehehe

Bila dah cucuk tu titikkan darah tu kat sripes.
Tunggu 5 saat..
pestu keluarlah keputusannye seperti dalam gambar.hehee

Dua minggu sekali saya kene buat BSP ni sehinggalah saya bersalin.
Sangat x sabar nak tunggu baby keluar.
Baby boy ke girl eh?? hahaha
Tungguuuu....


Set Bersalin & Bengkung - Done!!!



Salam semua. waduh waduh. udah lama kita ngak ketemu ya. hehehe.

Mau tidak. Dah berapa kali nak update blog tapi akhirnya kecundang jua. sampai dah tumbuh cendawan dah kot blog ni. Kesian kat my biras, Shida. Asal bukak blog akak dia nih mesti dia kuciwa. Sebab tak berupdate2 ye. hehe. Nih akak dah update sikitttt..hahaha

Hari tu dok pikir pikir nak memilih set bersalin yang mana satu. Sekarang ni macam2 jenama ada kan. Ko tinggal pilih dan sediakan ongkosnya saje. Setelah bertanyakan pada kawan2 dan pengalaman mereka. Maka saya telah membuat keputusan untuk memilih set bersalin Nona Roguy.

Terima kasih Shiemz sebab bagi tau aku pasal benda ni. Dan terima kasih sebab sudi membeli dan mengeposkan barang ini.hehehe

Sebab utama adalah melawaskan pembuangan. hehehe. Almaklumlah kadang kadang susah nak membuang. jadi untuk yg terbaik, saya amik set ni je lah ye.

Bengkung pulak saya main rembat je Leesa Formula nye bengkung. Itu je yang ada masa tu. Malas nak carik tempat lain.

Untuk persediaan dalam pantang, barang2 dah pon selesai di beli. Alhamdulillah. Tinggal tunggu masanye sahaja. Boleh relaks2 dah ni. Cuma pati ikan haruan je belum beli. Itu nanti encik suami boleh carikan bila dah bersalin.. hehe


Wednesday, September 14, 2011

Kencing Manis pulakkkkk

Jumaat lepas buat MGTT. Minum air gula laa apa lagi kan. Dan keputusan darah telah menunjukkan bahawa saya ada kencing manis ketika mengandung. Waduh. Pasrah je la kan. Nak buat camane. memang dah bajet nak kene pon.

Almaklumlah time raya bukan main lagi melantak manis2 kan. Lagi satu, sehari sebelum minum air gula tu, saya boleh lak minum teh ais ngan air sirap kan. memang carik pasal lah bak kata misi2 kat sana tuh. Sebelum minum gula tu 4. lebih je..lepas minum gula terus jadi 8 lebih..waduh waduh..

Semalam kene dengar ceramah pemakan kat spital klang. Encik suami jadi peneman setia. Mekasih ye .. hehehe

Rabu depan start buat BSP. SAtu hari dekat 4 kali kot kene ulang alik pergi klinik. Camana nak kerja? huhuhu..Khamisnya pulak jumpa doktor. Nurse cakap sampai bersalinlah kene buat cam ni.. hehehe.. Ikut je lah kan nak buat camane lagi. Mana yang terbaik tuk saya & tuk baby, kita buat je lah. huhuhu

Sekarang saya sudah mula berpantang dari memakan yang manis2...sampai lah lepas habis pantang. Sebab lepas bersalin pon akan minum air gula jugak. Ni kalau tak kurus2 ni tak tau la kan..hahahaha

Wednesday, September 7, 2011

Kisah 7 bulan dan sewaktu dengannya


Posted by Picasa

Belum nak cerita pasal raya lagi ye. Tengok blog sana sini pon masih ramai yang tak habis citer pasal raya. Wekeke. Ada yang tak citer lagi pon cam blog saya nih. Kehkehkeh.

Kita cerita pasal perutku yang sedang membesar ngan jayanya ye. Alhamdulillah sekarang dah 7 bulan lebih. Baby semua ok. Ingatkan dah 7 bulan takde la kene apa2. Mabuk2 tu memang dah takde. Tapi boleh pulak kene penyakit lain. Saya rasa tak payah la nak sorok2 penyakit ni ye. Sebab doktor cakap ramai jugak yang kene penyakit ni time mengandung.

Saya kene buasir tau. (Oh..malunya nak citer..tapi takpe..kite share jugak..mana tau ada yang pernah kene leh la bagi petua2 ye tak?)..hehe. Start kene lepas makan vitamin Iron tu. Sebelum ni makan Obimin je. Tak de pulak susah nak membuang. Start nurse bagi Iron tu jadi cam sembelit. Bila da sembelit najis pon keraslah. Time tu lah terus kene buasir. Nurse lupa nak bagitau yang Iron tu bileh keraskan najis. Nurse lagi satu suruh stop makan Iron. Sekarang ni sambung makan Obimin pulak.

Pergi klinik dah berkali2. Tapi masih cam tu jugak. Doktor cakap tak boleh nak buat apa. Mulalah dok risau memikirkan sama ada boleh ke tidak bersalin normal. Buatnya time meneran tu terkeluar benda lain haruu je kang. Bila tanya kat nurse2 ngan doktor2 mereka cakap boleh je bersalin normal selagi buasir tu tak berdarah. Nanti dah lepas jahit, nurse akan tolong masukkan balik.

Kalau tak sakit tu tak pe lagi. Ni sakit sangatttt. Ada satu masa tu memang perit, pedih semua ada la. Nak duduk pon x boleh. Nak tidur pon tak boleh. Dok beristigfar je time tu. Air mata pon meleleh2 jek. Dah lah kene time raya. huhuhu.. Sabarje lah kan. Hari isnin lepas pergi check up dekat gomen. Terus bagi tau masalah ni pada nurse kat sana. Kebetulan jumpa doktor gak petang tu sebab doktor nak scan. Doktor bagi ubat peluru tuk masuk dalam tuttt kite. Alhamdulillah dah tak sakit. Cuma benda tu masih ada lagi ye sebab ia membengkak.

Tak pe lah. Saya terima dengan redha diatas ujian dan dugaan yang diberi olehNYA ketika ini. Mana tau time bersalin nanti ada hikmahnye kan. Kot2 sakit bersalin tu kejap je. Tup2 baby dah kuar. hihihi...Amin....

Terima kasih lah bebanyak pada encik suami sebab memahami keadaan isterinye nih. Tak lupa juga mak saya yang asik risau tentang keadaan saya sehinggakan dia tak bagi saya buat apa2 kerja rumah walaupon mengangkat bakul susu anak. Apatah lagi nak kemas cawan2 bila tetamu datang beraya. Semuanya mak saya buat sendiri. Kasih mak pada anak memang tinggi nilainya. Sayang makkkkk!!!! huhuhu


Selitkan gambar time raya ye..hehee
perot ku ketika ini..hehehe

Masa check up hari tu Alhamdulillah semuanya ok. Tekanan darah ok. Darah pon ok 11.8..huhuhu..berat saya skang sudah mencapai 79.2kg. Air ketuban ok. Kepala baby pon dah kat bawah. Tapi kadang2 naik atas jugak. Sekarang dah kene kira pergerakan baby. Buku merah dah kene usung kesana kemari lah jawabnye ye.

Dari segi persiapan untuk ahli baru kami pulak, ada lah dalam 80% dah siap. Bab baju2, kain lampin, tilam baby semua dah ada. Yang belum beli cuma barang yang kecik2 je. Pampers, set mandian baby, sabun basuh baju baby, minyak2 baby, tempat sidai baju baby ngan katil baby.
Katil baby ni mungkin beli lepas bersalin nanti. Kita beli yang penting2 dulu. hehe.Untuk saya pulak, cuma baru ada kain batik je. Tu pon di sponser oleh mak saya. wekeke. Set bersalin, bengkung, tukang urut tu kite settle kemudian lah ye.

Next enrty citer pasal raya pulak.....


Friday, August 12, 2011

Menu Berbuka Puasa Semalam



Semalam teringin sangat nak buat air cocktail. Balik kerja terus ajak en suami singgah kedai.
Beli cocktail, sanquick ngan epal ijau. Epal ijau ni pon teringin sangat nak makan. Sejak puasa ni tak sentuh buah-buah pon.

Lepas tu singgah gerai kuih kat depan klinik desa tuh. Makcik tu dah biasa menjual. Berani sikitlah nak membelinyakan. Dari pergi beli kat bazar tu yang peniaganya jenis nak untung je. Tapi kualiti hampeh. Belilah kuih donut tuk Qaisz, tauhu sumbat goreng ngan sambal goreng. Pestu makcik tu bagi free pisang goreng 3 ketul. Sedekah katanya. Alhamdulillah. hehe

Cerita pasal donut kan. Boleh pulak Qaisz cakap dia nak donut macam dalam henpon saya tuh. Donut big Apple la apa lagi. Siap cakap sedapnyaaaa kuih ni. Nanti ibu belikan ye. hahaha. Nanti la nak. Tunggu kite soping pergi Jusco. Kang singgah beli donut ye.


Air Sirap + Sanquick + Cocktail...hehehe..sedapppppp

Air tebu oriiii punya....tapi tak leh minum..en hubby tak bagi..hehehe

Masak lema cili api ikan kembung + tempoyak..terbaikk..
mak saya yang masak..hehehe

Samabal goreng. Hari2 mesti ada...feberet en suami dan saya..hehee

Kuih donut Qaisz...huhuh

Popia Goreng..

Keledek goreng + pisang goreng..

Ok itu je nak citer. Terliur sudah. muahahaa

Thursday, August 11, 2011

Hari ni Qaisz 4 tahun


Happy birthday sayang. Dah 4 tahun dah Abang Qaisz nih. Tahun depan dah skolah kan. Kejap je rasanya dia membesar.

Ibu & Ayah doakan semoga Qaisz menjadi anak yg soleh dan beriman. Anak yang cerdik pandai dan anak yang mendengar kata orang tua. Semoga menjadi abang yang bertanggunjawab kepada adik2nya. hehehe

Tahun ni tak buat majlis besday Qaisz pon. Sebanrnya ada la buat kecik2 kat rumah mertua. Dah lepas pon. Alang2 berbuka kat rumah mertua kan. Saya cakap la nak buat besday Qaisz skali. Saya belikan Kek dia. Kek pon dia pilih sendiri. Kek Ben 10. hehe

Lepas berbuka tu baru potong2 kek. Tapi kan gambar takde. Sempat ambik gambar kek je. lepas tu enpon buat hal. memory full katanye. Hahaha. Rezeki Qaisz kan. Dia dapat hadiah dari atok , pak ngah ngan pak lang nye. Terima kasih ye semua. Semoga kalian murah rezeki.

Terima kasih jugak kepada kawan2 yang ucap selamat hari lahir kepada Qaisz kat FB saya tadi. huhuhuhu...

Ni je gambar yang ada. tu pon cam apa jek..heheh...

Wednesday, August 10, 2011

Kuih Rengas @ Kuih Kacang @ Kuih Kasturi


Kejadian adalah pada hari sabtu lepas. En suami suka makan kuih ni. Maka saya pon menggodek resepi di tenet. Pestime membuat kuih rengas ini. Hasilnya boleh laa. Hehehe.

Ni bawak ke rumah mertua sikit. Sebab kami semua berbuka puasa di rumah mertua. Termasuklah biras2 ku Shida dan Famiza. Memasing datang membawa juadah. Sudahnya penuh ngan juadah je lah. Sampai tak tahu nak pilih yang mana satu. Terima kasih Shida sebab bawakkan otak2 tu. Hehehe. Kepada Famiza pulak, i teringatkan u punya kek batek okeh. hahaha.

Banyak jugaklah saya buat kuih rengas ni. Bagi kat jiran2 sebelah rumah sikit.





Bila mood rajin cam ni laa..tapi bila mood malas. sendiri mau ingat lah!!..hehehe

Tuesday, August 9, 2011

5th Check Up

Gambar dari google.

Semalam pagi saya ada monthly check up di klinik desa. Dapatlah turn no sepuluh. Nak buat macam mana kan. Ramai ibu ibu mengandung semalam.

Alhamdulillah semuanya ok. BP ok. Darah pon ok. Berat pon ok. Berkat berpuasa kan. Saya target berat saya naik dua kilo. Tapi semalam naik sekilo je. Ok la tu kan. Buku merah pon nurse tulis pakai pen hitam jek. Takde pen merah. I likeeee. Hehehe

Lepas tu nurse inject kancing gigi pulak. Hat ni mula2 tak rasa apa. Dah petang tu bawak ke malam bawak ke hari ni terasa amat sengal sekali lengan tangan saya nih. Nurse ada check perot nak dengar jantung baby. Tapi tak berapa clear sebab nurse cakap perut saya teballl tau. Alahai jenuh la nak mengempiskannye nanti. huhuhu

Hasil check up semalam :-

Hb - 11.6
BP - 110/70
Tinggi Rahim - 27cm.
Berat - 77.80 kg.

Check up seterusnya pada 05/09. Pagi kene pergi klinik desa. Petang pukul dua kene pergi port klang tuk scan baby. 09/09 pulak kene minum air gula.

Nak buat camane. Ikutkan je lah ye tak. Janji baby sihat walafiat.

Friday, August 5, 2011

Juadah berbuka hari ke 3 & 4


Hai kawan2..camane ngan puasa korang?? semoga dapat bertahan ye..
Alhamdulillah saya boleh berpuasa..masuk 5 hari dah kan..
Ni nak share menu2 berbuka puasa hari ke 3 dan ke 4...
Hari ketiga, saya buatkan tauhu sumbat untuk suami tersayang..hehehe
Hari keempat pulak. saya buatkan kuih onde2 melaka tuk dia jugak...

Mood rajin kalau dah mari memang tak leh nak kata apa dah..
padahal balik keje kul 5.30..sampai rumah dekat kul 6.00..,
bersilat la kejap mak yong kat dapur ni ha..sesambil tu mak saya pon tolong jugak..

First time membuat tauhu sumbat dan onde2 melaka tu...lepas tu bulan puasa kan..agak2 klu rasa tu terkurang atau terlebih, harap maklum la ye..wekekeke


Tauhu sumbat..terkeras plak..huhu

Sambal cili..

Kuih onde2 melaka...semalam bikin

Sandwich sardin..mak ku bikin

Keledek goreng ni pon mak yg bikin

Hat yang ni semua beli kat param...hari pertama je cantik2 kuihnye..
semalam beli karipap..tp tak cam rupa karipap..hehehe


Murtabak nipis seperti roti canai saje..huhu

Popiah goreng sambal...ni sedap gak la..huhuhu


Tuesday, August 2, 2011

Puasa Pertamaku Ketika Bergelar Mak Yong

Huh..panjang nye tajuk..tak tau nk bubuh tajuk apa..

Semalam puasa pertama Alhamdulillah berjaya tahan sehingga waktu berbuka.. Dekat opis time lunch saya bantai tidur jap. Lepas tu sambung balik wat keje cam biasa.

Pukul 4 petang dah lembik..tak larat..mengantuk pon ada. asik la tengok jam bila nak pukul 5.30..hehehe..

Bila dah 5.30 tuh tetiba jadi segar sebab nak beli juadah buka puasa..kehkehkeh

Menu berbuka semalam bleh tahan banyaknye..Tapi habis jugak la...

Hari ni InsyaAllah..semoga dapat bertahan seperti semalam jugak..

Balik ni nak carik Tau Foo Faa lagi..hehehe



Monday, August 1, 2011

Selamat Berpuasa


Assalamualaikum semua..

Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa..semoga puasa kali ini akan memberi 1001 makna, ketenangan, keampunan dan kebahagiaan, semoga ramadhan ini dapat ditempuhi dan dipenuhi dengan ibadah, agar ia dapat menjadi bekalan & kekuatan iman untuk sampai ke Ramadhan yang seterusnya...


Friday, July 29, 2011

6 bulan dah~~


Mak yong terkini...6 bulan sudahhh...
Amik gambar perot je la yee..tak pki tudung laa..wkeeke...

Friday, July 22, 2011

Esok 24 weeks bersamaan 6 bulan~~

Salam Jumaat semua..
Lama sungguh tak update blog ye..
Bukan apa..takde idea dan tak der cerita yang boleh dishare kan..(cakap je lah malassss kannnn)

Esok dah masuk 6 bulan dah..
Alhamdulillah segala mabuk2 kepayang tu dah berkurangan..
Dah boleh sental segala makanan yang sedap2.

Durian pon dah bleh telan..tapi di pantau oleh en cerp.
Dia cakap makan sikit je jangan banyak2..kehkehkeh..bahekklaahhhh sayangg...
Air yang berkarbonat je saya tak berani nak tegokkk..setakat rasa buat basahkan tekak bleh laa..kadang makan2 kat fastfood terlupa nak order air yang takde gas..Maka, minum je la seteguk dua..nak minum beriya tu memang takkk laa...
Raya kang harus bawak air sendiri bila bertandang ke rumah orang ye!

Kite cerita pasal berat pulak ye. Sepanjang saya mengandung ni berat dah naik sehingga 6kg..
Mau taknya.. asik lapar lapar dan lapar saje..Lepas bersalin kang kite coba kuruskan badan ye..sekarang ni biarlah ia membesar dengan jayanye...hahaha

Baby lak Alhamdulillah aktif benor dia kat dalam perot nih..
Hari tu masa Abang Qaisz dok terjerit2 main ngan en cerp, yang baby kat dalam ni pon join skali..dok gerak2..nanti baby dah kuar leh main sesama ngan kite ye...hehehe
Laki ke perempuan?? hmm..belum tahu lagilah..tak kisah pon janji sihat dan sempurna..
Dah scan bape kali tapi tak nampak..baby maluuuu...dia nak suprisekan kami kot..
Tapi kene scan jugak..sebab nak tau kedudukan uri dah ok ke belum..mana tau baby nak tunjuk jantinanye kannn..hehehe

Ok lah..tak tahu nak citer apa lagi..tetiba takde idea..

Monday, July 11, 2011

4th Check up

Hari ni saya ada check up. Seperti biasa kuar rumah seawal 6.45 pagi. Sampai2 je memang dah ada orang kat sana. Dapatlah no giliran yang ke 5...

Paling berdebar bila time timbang dan check darah tinggi. Time timbang tu bukan sebab takut atau tak suke berat badan naik..tapi takut kene minum air gula jek. Bukan apa..nak kene cuti banyak kali kan.. takat air gula takde hal la..selamba je telan (ayat berlagak di situu..nyampahhh..hahaa)

Hari ni berat naik 1kg lebih..dalam hati dah gundah gulana sebab yakin nurse akak bagi date untuk minum air gula. Tapi malas hendak memikirkannya kerana selepas timbang berat, akan ada check darah tinggi. Kalau asik pikir je kang, darah tinggi naik pulak ye tak? hehehe

Time check up darah tinggi pula tak boleh nak pikir macam2. Ketika itu saya akan pikirkan yang indah2 dan yang best2 sahaja. Hahaha...Seperti berlari2 berkejaran di tepi pantai bersama suami dan anak2 atau pon membayangkan baby yang comel2 dan kiut.. kehkehkeh..melampau sungguh bukan?? Hasilnye BP saya hari ni ok2 sahaja.

Peringkat pertama sudah lepas. Tiba masanya untuk peringkat kedua pula. Dimana nurse akan check baby dan perut kita. Nurse akan ukur berapa tinggi rahim. Dan memberikan nasihat2 untuk ibu2 mengandung.

Nurse pesan kepada saya bahawa akan ada minum air gula pada bulan ke 7. Oh..saya tak kisah.Ok jek. Sebab lambat lagi kan? hahaha

Nurse check pula gambar scan baby yang saya buat beberapa minggu lepas. Nurse cakap kedudukan uri saya di bawah..Nurse suruh saya berhati2 dan jangan buat kerja berat. Dia nak saya menjadi puteri.hehee.. Kalau ada bleeding kene terus ke hospital. Menakutkan bukan??
Tak apa. Saya yakin bila dah berapa bulan nanti kedudukan uri adalah seperti biasa.

Malas hendak fikir yang bukan2 kerana akan menjejaskan kesihatan saya dan baby. Tak pasal2 darah tinggi pula yang naik. Hmmm...Asalkan saya berhati2 ye tak?

Keputusan check up saya tadi :-

HB- 11.1
Berat - 76.1. kg
Tekanan Darah - 90/60
Tinggi Rahim - 22cm

Semuanya ok. Kecuali bab uri sahaja. Doakan supaya kedudukan uri saya normal ya. Hehehe


Wednesday, July 6, 2011

Roti Goreng Rangup

Roti Kaya Goreng atau Roti Goreng Kaya?? hehe


Cerita dah basi ye kawan2..

Bukan tak nak update blog. Dah pergi kat "New Entry" lepas tu tutup balik..kemalasan melanda..hahaha

Masa ni final Maharaja Lawak.. Encik cerp suruh masak pape tuk buat kudap kudapan masa tengok tv. Mula2 saya nak buat roti telur jek. Tetiba teringatkan resepi roti goreng kat tenet.
Tak salin pon cara2nya..Kira main hentam je lah ni..wekeke

Try buat sekeping..Jadi lah pulak..pestu terus rasa..hmmm..sedap jugak rupanya..kehkehkeh

Makan time panas2..wallaweiii..encik cerp sampai request lagi malam hari tuh..kekeke..

Cara2nya senang saje..sap sap soiii orang kata...

Bahan:-

Roti
Kaya
Tepung Gandum
Sedikit Garam
Sedikit warna kuning

Cara:-
- Ambil 2 keping roti , kemudia sapukan kaya.. lepas tu potong dua roti tersebut
- Buat lah seberapa banyak yang korang nak..

- Bancuh tepung gandum bersama air, (agak2 je la ye..janji tak cair sangat dan tak pekat sangat tepung tu..) lepas tu taruk garam sikit dan pewarna kuning..sikittt jek..nak bagi dia ala2 kekuningan gitu...

- Celup roti tadi ke dalam tepung kemudian goreng.. (minyak kene banyak tau nak bagi roti tu tenggelam..)

- Goreng sampai garing dan kekuning kuningan...siappp untuk dimakan...hehee




Wednesday, June 22, 2011

Cucu pertama ku

Mempersembahkan cucu pertama saya..anak kepada anak buah saya laa..hehehe
Baby girl. lahir pada 21/06/2011 dalam pukul 3.00 petang...seberat 2.5 kg..hehe
comel kan...panggil saya wan chu ok?? hehehe
Posted by Picasa

Chicken Rice Shop..


Yahoo...dapat makan free..en cerp belanja masa singgah Giant jumaat lepas.

Pergi Giant pon sebab nak belikan Qaisz Muqadam..Ajar dia mengaji lepas solat maghrib...

Lepas beli tu perut lapar pulak. mula2 nak makan sizzling jek. Sekali en cerp offer makan kat Chicken rice..hmm apa lagi kan...rezeki jangan ditolak..wekeke









Amik set tuk dua orang..kenyang sangat dah ni..hehe..terima kasih ye sayang..hehehe

Wednesday, June 15, 2011

Majlis Pertunangan Farrah & Rafi



Ahad lepas sepupu saya bertunang dengan pilihan hatinya. hehehe


Saya kan tetiba kan tak tau nk tulis apa..buleh tak?? hehehe


adehhh...pe kata korang layan gambo...


Mak yong in the houseeee...muahaha
Gemok nye laahhh...
ni bukan baju peknen ye..ni baju maxi..
orang tak peknen pon leh pakai baju ni apa..wekeke..


Pelamin untuk sarung cincin dan bergambar


Abang Qaisz


Yang ni semua hantaran dari pihak perempuan...





















Haihhh..susah nye nk update laa..mozilla lak cam apa..boleh tak kuar header blog bila aku bukak..tak kisah laa blog saya ke blog orang lain ke..hangin je..pestu bila kite klik new post dia tak kuar icon2 cam nk tukar font size ke apa...gambar lak tak leh nk copy paste..adoiii.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...