Wednesday, February 27, 2019

Majlis Pertunangan Yusma & Sharul 08.12.2018

Majlis Pertunangan adik ipar yang bongsu berlangsung pada 08/12/2018.

Tak kira la aku nak jugak update. 5 tahun akan datang mana tau boleh baca entry2 sekarang ni kan.
Nak biar x update berkurun lama macam sayang pulak.

Makanya kita maraton la update sikit2 yer. Hehe

Majlis lepas asar sebab hari sabtu kan ramai yang kerja half day. Termasuklah encik suami. Makanya pepagi lagi aku dah angkut anak2 pergi rumah mertua. Sesi kemas rumah dan tolong apa2 yang patot lah kan. Dah la suami kerja tak kan aku nak datang lepas asar terus. Tak patot sangat tu kan. Bukan jauh nau rumah mertua aku tu pon. Tapi kalau kira pakai jengkal beribu jengkal la dapatnya bukan sejengkal lagi dah. Kehkehkeh...

Aku cuma order talam cendol , puding oreo dan brownies jer untuk tetamu makan.

Punyalah sibuk dari pagi sampai ke malam, aku lupa yang aku x makan apa pon hari tu. Kat rumah mertua pon tak dan nak makan sebab rasa kenyang jer. Elok je sampai rumah, kebuluran pon tiba. Naseb lah ada bawak lauk belen2 dari rumah mertua,

Aku sebagai menantu sulung dengan selamba memplan pakai kebaya nyonya dan kain batik untuk menantu2 nek manja dan atok usop. Bila aku dah plan, memang aku akan buat jugak yer.

Eh melalut dah ni. Banyak citer pasal aku jer ni.. hahaha

Ikat tunang dalam setahun lebih kalau tak salah aku lah kan. Selamat Bertunang Nina & Syarul. Selamat menempuh alam pertunangan.






Ni anak buah yang mekapkan aku. Ha nampak tak bulu mata pelesu itu..
che ta sangat kan.. ala bukan selalu pun kan.. kisah pulak
aku kalau ada yang kondem.. huhuhu

Perbincangan kedua belah pihak...



Aku ngan biras no 2. Shida... kebetulan tudung sama warna..
kebetulan ke plan? 
hihihi


Ragam encik suami ngan pakciknya.. 

Haa tengoklah tuu..kemain menyakat adiknya time
nak amik gambar...

Ni bersilat pulak depan mak ayah nya..
seb baik seluar tak terkoyak macam dalam citer p ramlee tu..hehehe

Bukan senang nak tengok ayah gelak time ambik gambar..
kekeke

Ni anak buah aku yg mekapkan aku..

Baris depan adalah menantu2 terbaik..
Yang belakang tu mak mertua dengan adik ipar...

Di akhiri dengan gambar pengantin lama..
hahaha...

Tuesday, February 26, 2019

Family Day A Famosa Melaka

Pada 14/10/2018 (tahun lepas punya cerita.hehehe)  tempat kerja encik suami ada family day di A famosa Melaka.

Kami gerak awal sehari. Lepas encik suami balik dari kerja hari sabtu tu dalam pukul 3 baru gerak ke melaka. Sewa homestay banglo kat dalam A famosa tu. Ada 8 family dan 6 single dalam rumah tu. Bilik pulak ada 5 bilik. Semuanya ada ekon yer. Seronok tak terkata la kan anak2 termasuklah ibunya sekali. Hahaha...

Sampai sana pon dah senja. Tapi ada family lain yang dah sampai awal. Sebab sabtu tu turn derang tak kerja. Dah siap mandi kolam bagai. Ada yang tengah bakar2 untuk BBQ malam tu. Aku bawak nasi goreng tapi malangnye dah berbau pulak. Ke dalam tong sampahlah jawabnye. Pembaziran sangat. Ada juga aku order roti pizza dengan kakak sebelah rumah . Tapi dalam perjalanan anak2 aku dah makan berapa bungkus ntah. Sampai sanga tinggal 5 bungkus je. hahaha..

Aktiviti malam cuma makan2 BBQ dengan sambut besday anak kawan kerja en suami.. Santai2. Esok pepagi dah kena gerak ke A famosa waterpark.
Sampai sana kita semua di sambut mesra dari bos2 tempat kerja encik suami. Tak lama pon kat sana. Anak2 je yang mandi main air. Dalam pukul 2 petang dah siap2 tukar baju sebab nak ke safari pulak. Ha yang ni baru best. Naik lori yang macam kandang tu..bertutup semua sebab nak tengok binatang2 dalam hutan tu. Lepas tu gerak balik rumah pulak. Kepenatan yer semuanya.



Ni masa on the way g Melaka..

Dah sampai pon.. gelap kan..sebab dah senja.




Antara makanan yang ada malam tu.. Jangan ditanya apa aku makan.
Bila dah banyak2 macam ni memang tak tau nak makan apa dah.. hehehe




Sebelum main air kita makan dulu yer..




Dengan anak3..Alhamdulillah semua dah besar2..








Tuesday, October 9, 2018

Hari Raya Aidilfitri 2018

Tiber je citer pasal raya... dah berapa bulan berlalu weiii..aduilah.. penyakit malas nak update blog menjadi2..tapi gambar2 raya tetap kene masuk dalam blog untuk kenangan akan datang ye tak.

Seperti raya yang lepas-lepas jugak. Rutin tak beza mana pon. Malam raya dah tolong mak masak untuk lauk raya. Buat kek, kemas rumah, susun kuih kat meja. Keje aku lah kan sape ke lagi nak buat nye.. huhuhu..

Pagi raya bersiap-siap sementara tunggu orang lelaki balik dari masjid. Lepas salam raya dengan suami, mak dan abah barulah gerak ke rumah mertua. Pon tak kemana jugak. Lepak di rumah saje. Memang tu lah rutin nye pon pakai baju raya cantik2 tapi hanya untuk amik gambar jer. Hahaha.. jadi la kan..dari nan hado.. kekeke

Ni je yang ada untuk kami anak beranak. masing2 dah kepenatan berlengas 
bagai.. kami team hijau emerald ya..

Ni je la kakak2 yang saya ada. Dua orang je pon..Kakak no 3 dan no 4..

Dengan mertua dan ipar duai serta anak2 buah.. 


bagi can la kami nak bergambar berdua..hehehe..

Yang ni bergambar dengan kakak2 saya dan suaminya..

Melayan anak buah yang ting tong.. hahahahha

Dah kenapa muka kau berlagak sangat fieza?? kekeke

Gambar berterabur... agak malas nak betulkan.. sekian cerita raya 2018 saya.. muahahaha...
Ko memang nak update blog setahun sekali kah??
Ermmm mungkin ya mungkin tidak..kekeke


Thursday, November 9, 2017

Hari Raya Aidilfitri 2017

Assalamualaikum.. dah kenapa baru nak update pasal raya??

Tu laa rajin sangat updat blog kan.. kehkeheh.. nak abadikan kenangan dalam blog x kisahlah cerita tu berapa tahun lepas punya.. lepas ni aku bosan2 boleh belek2 blog kan..

kang peram lama sangat dalam enpon takut plak tetiba enpon wat hal ke..terdelete gambar ke..naya jer..

Ok. bukan nak kata apa la.. dah berapa kali kene bila tempah baju raya dengan tailor berlainan mesti bermasalah. Agaknye aku kene beli siap je kot baru ok. Pestime kene tahun bila ntah boleh tailor tu call sehari sebelum raya. Eh dia sms je cakap baju tak siap lagi. Padahal seminggu sebelum tu dah sms dia. Dia cakap boleh siap. lega skit lah. Alih2 sehari sebelum raya cakap tak dapat siapkan semua. SEMUA ok!! baju aku, baju suami ngan baju anak2. Menangis tepi bucu katil la apa lagi kan.

Duit yang nak aku bayar upah kat tailor tu aku pergi beli baju raya anak beranak kat Giant je. Nasib baik ada satu kedai tu masih ada jual lagi baju  yang sedondon dan ada size kami. Perghh lega.

Kali kedua pulak,  kene ngan tailor lain. Boleh siap boleh siap malam raya x siap2. Dekat kul berapa baru suruh datang ambik. Yang tu baju aku dengan anak dara je. Tapi kan baju aku tu sepatutnya labuh bawah punggung.. Tapi dia buat ngam2 sampai ke perut. Apekedajahnye nak pakai camtu. Nasib ada tempah sepasang kat tailor lain (cina). makanye pakai je la yang tu.

Kali ketiga,  raya tahun ni lah kene. Suami sampai marah. Dia cakap percaya sangat kat orang kan. Tak reti serik dah dua kali kene nak jugak tempah. Yang ni tempah anak beranak siap baju melayu. Baju aku ngan anak dara ok jer. Haa ni pon malam raya pukul 12 tengah malam baru dia hantar tau tak. Baju melayu suami ngan anak lelaki 2 orang tak jadi apa..siap tu siap la.. dah bagi baju contoh siap tulis tang mana kene lebihkan. tapi semua x muat. senteng la..x leh kancing la.. kali ni baru serikkkkkk..

Panjang aku bebel kan. Pengajaran tuk diri sendiri. Tahun depan kita beli siap je lah ye!!

Macam biasa pagi raya kemas2 apa patot sebab malam raya biasa aku dah siap kemas ruang tamu, kuih2 pon dah masuk balang siap bersusun atas meja dah. So pagi raya cuma hidang lauk2 je la. Lepas solat raya makan2 jap lepas tu salam raya pulak ngan mak abah dan suami. Lepas tu balik kampung mertua yang jauhhhhh sangat tu. Jauh la sangat kan.

Sampai sana tiada aktiviti lain melainkan makan dan makan. bergambar, salam raya, bergambar, dan seterusnye bergambar lagi,

Lepas asar gerak balik sebab adik badik aku dah sampai rumah. Lepas tu tak ingat citer raya kedua dan ketiga.. Dah ni jer nak citer. huhuhu

Malas nak susun gambar..layan je lah yer..

Ni dengan family mertua.


Keluargaku..



Dengan Suami tersayang..hehee


Ni menantu2 dengan mertua.. 




Thursday, February 23, 2017

Beriadah di Taman Setia City Mall

Kejadian berlaku dua minggu lepas berturut2 ayah mertua ajak kami ke Setia City Mall.

Shopping?? No no no... tapi berkelah di taman yang indah.. sejuk je mata memandang...tengok buih2 belon berterbangan di udara..hahaha


Suruh duduk diam tak mau.. ni la jadinye...


Ni anak no 3 saya.. Anas.,
bukan..bukan..dia bukan Tuan Anas Mikail..
hehehe



Potret keluarga..tapi buih belon je yang nampak..hehee
Yang saya pangku tu anak buah encik suami..



Hitam putih kehidupan.
hehehe

Sebenarnya banyak lagi gambar yang di snap.. tapi malas nk transfer dari enpon..yang ni ambik dari fesbuk saya jer.. pemaleh ko kan.. 

Monday, February 6, 2017

Kenduri kawen dan mandi manda di Wet World



Entry pertama tahun 2017. Kahkahkah
Tahun lepas punya entry pon berapa ketul je kan. Bertabahlah...
Eleh,,macam ada yang baca je blog ni kann.. 

Ni ha kesah cuti raya cina hari tu.. hari sabtu pepagi dah kuar pergi beli barang dapur.
Malam nye pulak ke kenduri jiran. Anak nye kawen. Tak dapat pergi Ahad sebab ahad pulak nak ke kenduri kawen opismate encik suami.



Ni ngan anak dara sorang ni ha.. nak pergi kenduri kawen kat umah jiran..



Hari Ahad pulak kami ke kenduri kawen kawan keje encik suami.. kat Pulau Indah je..kenyang makan kenduri je la kan.. hehehe,.. 
Ni anak2 kami.. dulu masa mula berblog ada sorang anak je. Sekarang ni 3 dah anak kami.. 
dah besor2 pon kan.. mak nye pon makin membesor jugak berlawan2 ngan encik suami..hahaha



Petang ahad tu ke rumah mertua jap.lepak2 kat sana ngan ipar duai dan biras2.. melayan anak2 buah..memasing seronok sangat sebab dah lama tak berkumpul ramai2. Dah tu ayah mertua pulak tetiba ajak ke mandi manda kat Wet World esoknye. Bila ayah dah ajak anak2 lelaki semua tak leh ngelak2..makanye bini2 tumpang happy..hahaha..

Terima kasih lah ayah n mak belanja kami semua.. semoga murah rezeki dan diberikan kesihatan yang baik2..

 Sempat bergambar ngan Shida je.. lepas tu kene simpan enpon sebab anak2 dah x sabar nak mandi manda...hehee

Ni je la gambo yang ada pon.. kekeke.. 



Ni encik suami ngan Maria dan Anas.

Ape2 pon kami semua happy sangat dapat berkumpul ramai2 macam ni.. anak2 pon happy..atok n nenek pon syok tengok anak cucu berkumpul..