Friday, February 14, 2020

Family Day Hj Heksan Legacy - A famosa Melaka Day 2

Bertabahlah ye nak menunggu entry untuk hari kedua ni... hehehe.

Sementara masih ingat lagi apa yang berlaku pada hari kejadian, adalah lebih baik aku terus tulis dalam blog aku nih untuk dijadikan kenangan yang terindah. dulu.. kini dan selamanya.. jangan nak merapu yer!! cepat tulis fieza oiii..

ok baiklah kita teruskan yer. ermm apa nak tulis ni tetiba idea hilang dari radar. huhuhu

kejap yer. tengah susun ayat-ayat karangan tidak melebihi 120 patah perkataan. 😅

ok dah ingat dah. selepas bangun tidur solat subuh dan sebagainya kami semua memakai baju t shirt warna royal blue yang di tempah khas dari batu pahat , johor. dah kenapa jauh sangat ye? sebab yang handle bab baju ni adalah anak buah aku yang menetap di sana. makanye dia tempah dari sana jer.
Kenapa pakai baju tu hari kedua? bukan hari pertama datang? ehh banyak tanya pulak yer.
sebab nye hari pertama tu kami gerak tak sama. ada yang dari batu pahat , ada yang dari batu gajah, dan ada yang gerak petang sebab ada hal tertentu. Jadi kami konvoi hanya 4 kereta sahaja sabtu pagi tu.

Pepagi lagi dah wassup abang aku yang no dua supaya dia uruskan untuk sesi bergambar sebelum check out. selesai bergambar kami pon mengemas homestay sebelum pulang. Jom layan gambar.. kalau leh nak masukkan semua gambar dalam ni.. hahahaha


Anak2 Hj Heksan & Pn Joriah.
Kami 5 beradik sahaja..

Dah lama teringin nak bergambar macam ni dengan adik beradik..dapat jugak akhirnya..



Ini keluarga abang yang sulung.


Ini keluarga abang kedua..
Kurang sorang anak nye sebab ada operasi makanye tak dapat nak cuti...



Yang ni pulak kakak no 3 dengan kuarganya...




Yang ni kakak ke 4 dengan keluarganya..



Dan yang ni kakak ke lima,.eh bukan..ni saya la ngan suami dan anak3 dengan mak abah..
hehehe




Kami.. Kita... 




Si bambam..anak buah aku punya anak merangkap cucu aku..hehehe









Disebalik tabir...




















-tammat-

InsyaAllah tahun ni ada rezeki kita plan lagi yer..


Wednesday, December 18, 2019

Family Day Hj Heksan Legacy 2019 - A famosa villa


Assalamualaikum semua.. lama sungguh tak bersiaran yer. rasa blog ni cuma di update bila ada majlis2 tertentu je kot untuk kenangan.. hehehe..

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi pada 14/12/2019-15/12/2019 dapatlah keluarga kami berkumpul bersama untuk menjayakan Family Day Hj Heksan Legacy bertempat di A famosa villa.
Kami check in pukul 3.00 petang dan selepas itu kami berkumpul di villa abel. Oh ya kami menempah dua buah villa yang berdekatan tetapi aktiviti semua di villa abel.

Di sebab kan ini adalah julung2 kali nya dapat di adakan family day seperti ini, makanya kami tiada banyak aktiviti yang berat2 melainkan aktiviti menambah berat badan. hahaha.. makan dan makan dan makan.

Pukul 6.00 petang kami sudah bersiap sedia untuk aktivi bakar membakar. Antaranya yang kami bakar adalah kambing, kerang, ayam, satay dan sosej.

Selepas Isyak dapatlah kami semua membuat bacaan doa selamat, sambutan hari lahir bulan 12, pemberian hadiah dari anak cucu untuk emak abah serta hadiah untuk yang sambut hari lahir bulan 12.


                                                   
Budak2 biasalah pantang nampak kolam belum pape dah nak mandi.. hehehe







jangan kata budak..bapak budak pon sama., sorang lagi je lom kawen...






Bacaan doa selamat untuk keluarga kami.

Kek besday ni kami tempah je. Jauh jalan dari klang ke melaka. 





Ni kek hasil air tangan dari kakak ipar yang sulong.


Abah, suamiku, anak buah dua orang.. zirul n hazim share bulan yang sama.. kecuali abah bulan 8 tapi kami sekali kan je..



Emak, kakakku pon bulan yang sama jugak..



Yang paling tinggi ni pon anak buah sama bulan juga.



Selesai potong kek, surprise pon bermula di mana kami anak cucu berikan hadiah buat emak abah tersayang. Dapat dilihat kegembiraan di wajah emak dan abah bila sesekali kami raikan begini.
Apalah sangan dengan hadiah kami tu jika dibanding penat lelah mereka menjaga kami, sekolahkan kami dan membesarkan kami.. mencari rezeki tidak kira siang dan malam untuk mencarik sesuap nasi.




Bermula dengan abangku yang no.1 untuk memberi hadiah pada mak dan abah.




Kemudian abang no 2 pula yang memberikan hadiah pada mak dan abah.



Diikuti dengan kakak no 3.



Dan ini pula kakak yang ke 4



Akhir sekali anak no 5.. bongsu.. saya la tu..hehehe



Ni pula anak buah.



Ni pon anak buah jugak.



Aktiviti seterusnya pula hadiah untuk yang sambut lahir pada bulan disember. Bukan hadiah mahal tapi sekadar suka2 jer.


"Selamat Hari Lahir wahai isteriku" semua gelak tiba2 je abah cakap cam ni. hehehe.



"Selamat Hari Lahir wahai anakku"kata abah



"Selamat hari lahir wahai cucu ku" ucap atok pada cucunya



"Selamat hari lahir wahai cucuku" kata atok..



"Selamat hari lahir wahai cucuku"ucap atok lagi.



"Selamat Hari lahir wahai menantuku"kata abah pada suami ku..

Ni bukan ayat tambahan ke ape memang ayat ni yang abah ucapkan bila bagi hadiah pada yang sambut besday. tiap sorang abah akan ucap yang sama. Semua ni kenangan yer. 

Bila dah selesai semua makanye aktiviti menjamu selera pon bermula.

Aktiviti hari kedua next entry yer.

Bye !!!


























Wednesday, February 27, 2019

Majlis Pertunangan Yusma & Sharul 08.12.2018

Majlis Pertunangan adik ipar yang bongsu berlangsung pada 08/12/2018.

Tak kira la aku nak jugak update. 5 tahun akan datang mana tau boleh baca entry2 sekarang ni kan.
Nak biar x update berkurun lama macam sayang pulak.

Makanya kita maraton la update sikit2 yer. Hehe

Majlis lepas asar sebab hari sabtu kan ramai yang kerja half day. Termasuklah encik suami. Makanya pepagi lagi aku dah angkut anak2 pergi rumah mertua. Sesi kemas rumah dan tolong apa2 yang patot lah kan. Dah la suami kerja tak kan aku nak datang lepas asar terus. Tak patot sangat tu kan. Bukan jauh nau rumah mertua aku tu pon. Tapi kalau kira pakai jengkal beribu jengkal la dapatnya bukan sejengkal lagi dah. Kehkehkeh...

Aku cuma order talam cendol , puding oreo dan brownies jer untuk tetamu makan.

Punyalah sibuk dari pagi sampai ke malam, aku lupa yang aku x makan apa pon hari tu. Kat rumah mertua pon tak dan nak makan sebab rasa kenyang jer. Elok je sampai rumah, kebuluran pon tiba. Naseb lah ada bawak lauk belen2 dari rumah mertua,

Aku sebagai menantu sulung dengan selamba memplan pakai kebaya nyonya dan kain batik untuk menantu2 nek manja dan atok usop. Bila aku dah plan, memang aku akan buat jugak yer.

Eh melalut dah ni. Banyak citer pasal aku jer ni.. hahaha

Ikat tunang dalam setahun lebih kalau tak salah aku lah kan. Selamat Bertunang Nina & Syarul. Selamat menempuh alam pertunangan.






Ni anak buah yang mekapkan aku. Ha nampak tak bulu mata pelesu itu..
che ta sangat kan.. ala bukan selalu pun kan.. kisah pulak
aku kalau ada yang kondem.. huhuhu

Perbincangan kedua belah pihak...



Aku ngan biras no 2. Shida... kebetulan tudung sama warna..
kebetulan ke plan? 
hihihi


Ragam encik suami ngan pakciknya.. 

Haa tengoklah tuu..kemain menyakat adiknya time
nak amik gambar...

Ni bersilat pulak depan mak ayah nya..
seb baik seluar tak terkoyak macam dalam citer p ramlee tu..hehehe

Bukan senang nak tengok ayah gelak time ambik gambar..
kekeke

Ni anak buah aku yg mekapkan aku..

Baris depan adalah menantu2 terbaik..
Yang belakang tu mak mertua dengan adik ipar...

Di akhiri dengan gambar pengantin lama..
hahaha...