Friday, October 23, 2009

Nenek Oh Nenek

Malam tadi abah aku ajak pergi Sijangkang nak tengok mak dia a.k.a nenek aku la kannn..
sebab makcik aku baru balik dari sana...then dia tgk keadaan nenek yang macam tu terus dia bagi tahu adik beradik abah aku yang lain..

Masa raya ari tu nenek masik bleh cakap lagi skit2..pestu bleh la gelak lagi..tapi malam tadi nenek diam jeekkk...kaki nenek sakit klu kite terpegang..tapi takde pape pon macam lebam ke apa kann..
pestu air mata nenek asik kuar jek...slalu kalau ada org dtg, nenek bleh tau lagi..tapi malam tadi nenek cam tak rasa yang ada org dtg tgk dia..abah cakap maybe nenek di alam mimpi...
Kaki nenek tak bleh lurus..dia bengkokkan..bila makcik aku nak luruskan dia cuma cakap "sakit"..kesian nenek...siapa yang nak jadi macam ni kan..tapi tu laa...

Mata nenek masih bleh bukak lagi..abah aku panggil2 nenek pon dia tak nyahut..masa raya bleh lagi nyahut..aku tgk je muka abah aku malam tadi..merah je mata dia..sedih tgk mak dia cam tu kan..yelaa..sebab dah tinggal tulang jekk...

Masa nak balik ni la yang aku tak tahan...makcik aku suruh ktorang mintak maaf ngan nenek..ye la andai pape terjadi tak de lah rasa terkilan sangat kan...memula makcik aku suruh abah aku mintak maaf..time ni aku tahan nangis..sbb dengar abah aku mintak maaf tu kan..
lepas tu turn mak aku lak..then makcik aku panggil aku suruh mintak maaf ngan nenek..

Ya Allah..aku cuma dapat cakap "Nenek, mintak maaf banyak2 "..itu jek..sebab aku dah rasa sebak sangat..
then aku salam n cium tangan dan dahi nenek..
Selama ni kalau datang aku tak pernah cium nenek...tapi malam tadi tak tau nape..tergerak hati aku nak cium dahi nenek...masa taip entry ni pon aku tgh nangis nie...

Rasa berat je aku nak tinggal nenek malam tadi...tak pernah aku rasa cam ni...masuk je dalam kereta aku terus nangis..tak de sape pon nampak..tetiba je air mata aku mengalir..
masa tu lah teringat nenek kat umah lama dia..nenek duduk kat kerusi sofa depan tv sambil baca komik...teringat masakan nenek..kacang panjang goreng camput telur..klu aku ngan kak sedara aku kt situ mesti nenek suruh makan..selagi tak makan selagi tu la nenek bising..
Aku suka pergi umah nenek sebab kat umah nenek ada air oren jenama "TANG" ke apa ntah..sedap air oren tuh..

Kalau nenek datang umah aku pon nenek akan baring kat kerusi panjang jugak..kadang2 sampi
tertidur dia..hehee..tapi semua tu duluu...aku pon masih skolah lagi..sekarang nenek cuma mampu baring jek..

Kepada adik beradik aku.. sepupu sepapat aku yang belum tengok nenek tu..pergi lah tengok nenek...kite tak tau bila nenek akan tinggalkan kita..walau sesibuk mana pon kite, cubalah curik2 masa tu untuk tengok nenek sebelum terlambat... tak rugi pon..daripada korang rasa terkilan nanti kan...

Thursday, October 22, 2009

Banyak perkara nak disettlekan bulan 11 & 12 nie...

Nampak gayanye bulan 11 ngan 12 nie mmg aku asik apply cuti je lah ye..
sebab ada jemputan kahwim , jemputan berkhatan dan yang paling penting anak aku nak kene operate..

Jemputan kahwin - sepupu aku kawen pada 15/11/2009..tapi aku kene amik cuti start Jumaat sebab dia nikah lepas solat Jumaat..
pestu nak bagi tau bahawa 16/11/2009 tu adalah hari tuek aku..kahkahkah...(tujukan tuk En Cerpelai...hahhaa)

Qasiz operate - Qaisz akan operate pada 10/12/2009 pada hari khamis...so kene amik cuti hari khamis..naseb laa jumaat tu mmg cuti hari agong kot..then sabtu tu mmg aku tak keje..so sambung smpi hari isnin..selasa baru start keje balik....

selang seminggu Qaisz operate, kenduri anak buah aku berkhatan plak kat Batu Gajah. Abang aku buat hari Sabtu bersamaan 19/12/2009 (hari tuek en cerpelai time tuh)..kebetulan Jumaat tu cuti Awal Muharram..maybe akan bertolak ke Batu Gajah pada hari Jumaat lepas sembahyang jumaat kot..balik klang balik kalau tak hari sabtu ptg, maybe ahad pepagi da balik...takkan nak balik cepat2 kan..hehe...aku seperti biasa tak yah apply cuti laa sabtu tu..sebab mmg da cuti kan..cuma en cerpelai, kakak aku, abang aku semua yang keje sabtu tu kenalah amik cuti ye...

Bukan sape pon yang buat kenduri..abang kita sendirikan...time aku kawen dia bleh datang awal..balik lak hari isnin..siap tolong kemas semua bagaikan..takkan kita tak bleh buat cam tu ye tak...bukan selalu pon ke sana...kene ingat semua tu...cehhhh...pandai je aku nasihat2 kat sini..huhuhu..

Plan nak ke Batu gajah tu konon nak sewa van..tapi klu sewa van dah tentu mahal..sebab tidur sana kan..duit bayar sewa van tu dah bleh buat bayor tuk service kereta kannn...pikir2 balik cam tak jadi je nak sewa van..tapi banyak gak nak kene betulkan kereta tu..nak service, tukar tayar lagi..duit minyak ngan tol takat spend Rm200 ok la kot kannn....

Tak kisahlah pape ponnn....yang penting Qaisz tu kene operate dulu...hehehe..

Wednesday, October 21, 2009

Good Luck Syana

~~Entry ni aku tujukan khas buat kawan aku yang tercinter..PN.SYANA~~

Syana skang ada kat Kuantan..Dia wat treatment untuk IUI atau pon IVF..
Aku doakan semoga semuanya berjalan ngan lancar ye..dan aku doakan apa juga usaha yang korang buat ni berjaya..InsyaAllah...

So dalam masa ko bercuti sebulan nie, jangan buat kerja berat2 ye yang..ko rest je kat umah tu..
Syarul kan adooo..hehehe...mesti dia tolong wife dia wat keje kann..tul tak Syarul..hehehe

InsyaAllah nanti klu ko da sihat aku ajak En Cerpelai terjah umah ko ye..
Nanti aku bawakkan sambal tu lagi..hehehee

P/s : jangan tanye aku pasal IUI ngan IVF ni apa..aku tak tau sangat..tapi aku tau la dia buat treatment ni untuk apa..hehehe..nak terangkan tu aku tak tau...korang pergi baca kat blog dia ye..


aku curik gambo ko ye yang..hehehe..jgn marah tau.....GOOD LUCK!!!

Monday, October 19, 2009

Anak LALA sudah tiada...

Sebelum pergi kerja pagi tadi, aku dapat sms dari kak sedara aku kat sebelah rumah.. SMS dia cam ni :-

"Dik, anak LALA 1 mati, 1 tenat, 1 hilang, tinggal 1 je idup" - anak LALA ada 4 ekor..

Terkejut aku tau. LALA tu kucing yeee..jangan salah paham lak.. LALA tu selalu datang umah aku mintak makan.Aku memang suka je bagi dia makan.hhehe..

Pestu masa nak g kerja tu nampak sekor lagi anak LALA kat celah2 pokok bunga tengah tenat gak.
Dah lembik da..Gaya cam termakan racun je. Tapi aku tak sempat nk tolong sebab dah pukul 8.30 dah time tu.. Sampai je opis aku terus call kakak sedara aku tuh..Suruh dia amik kucing tu..Dia cakap kucing tu yang ilang.. Suami dia pergi carik kucing tu..huwaaaaaaa..sedihnye...

Siapalah yang sanggup bagi racun kat kucing2 tu....tak kesian ke????
Kucing tu tak salah pape pon kan???
Kalau benci sangat pon dengan kucing, jgn lah sampai bagi racun..

Aku teringat2 muke anak si LALA time tenat tu laaa...kesiannnnn...

Kakak sedara aku pon cakap anak LALA tu cam termakan racun je...
Aku penggemar kucing..tapi aku tak bela kucing..takat bagi makan kat kucing2 sesat yg datang umah aku je...Sebab mak aku mmg tak bagi bela kucing..so aku pon tak nak jadi anak derhaka melawan cakap mak aku kannn..Mak aku pon tak suke kucing.,tapi kekadang bila ada ikan lebih2 tu dia bagi gak kucing..cuma dia tak suka bela je...

Apalah naseb ko anak2 kucing...

Tetamu itu...

Hari Jumaat tu aku ada kabo yang aku tgh tunggu kehadiran seseorang kannn...
ni nak story mory skitt. Ramai yang teka betullll. Tetamu itu adalah Pn Syana & Syarul.
Sampai gak derang datang umah aku. Alhamdulillah derang tak sesat. Derang tunggu kat Petronas Pendamar Indah 2. Pestu aku ajak En Cerpelai ngan anak aku p amik derang kat sana.

Derang sampai da petang sebab suami Syana ada hal yang nak disettlekan. Penat2 pon dia turutkan jugak hajat isterinya nak ke rumah aku ni. Syabasss En Syarul. (Wah..aku puji lebih2 ni sebab lenkali bleh Syarul bawak si Syana lagi ke umah aku).hahahaha

Da lama dah berjanji2 ngan Syana nie..So aku tanya Syana nak makan pe nanti.Dia lak request benda yang orang lain tak request. Sampai bertubi2 aku tanya dia betul ke nak makan benda nie. Dia bersungguh2 nak makan benda tu gak. (Kenapa ayat aku cam skema je pagi ni?? lantak lerrrr..hahhaa)

Dia request SAMBAL JAVANESE ngan LEMPENG. Tapi aku kasi extra UBI REBUS ngan PUDINGCOCKTAILYANGTAKBERAPANAKJADITU. hahaha.

Bukan main suke Syana ngan Syarul makan. Sampai leleh2 air mata Syana. Siap dapat "GOOD" lagi dari derang. Erk. tapi bukan aku buat tau sambal tu. Aku tak pandai nak buat banyak2.Kalau skit2 tu tau la. Ala sambal tu menggunakan cili api yang banyak, bawang merah, bawang putih, BELACAN ngan ikan bilis. Pestu tumis cam biasa then campur air. Ikut suka air tu nak banyak mana. Siap...hehee

Qaisz lak tak berapa nak meragam time tu. Siap borak2 ngan derang. Tapi masih memalu lak.Hehe. Syana bukan main suke lagi bila dengar suara Qaisz bercakap..Hehee..Siap amik gambar Qaisz lagi (Yang...nanti update blog yee..aku mau curik itu gambar..kehkehkeh)

Ok lah..aku harap derang tak serik datang umah aku yang tak berapa itu dan laman umah aku pon tengah lecak time tu.hehee...pasni bleh dtg lagi ye..senang kan carik umah aku...
InsyaAllah ada rezeki nnt aku mai umah ko plak ye yang....jangan serik makan SAMBAL JAVANESE YANG PEDAS Tu..hehehe..Aku happy bangat ko dtg umah yang..hehehe...
Aku siap tapau kan sambal tu ngan ubi rebus. Nak tapaukan lempeng dah habis lak...hehehe...

Lupa lak nak citer.. Tak sampai beberapa minit family En Cerpelai pulak sampai umah aku.Langkah kanan le derang kan..Terus hidang kan lempeng itu.hehe..Derang baru balik dari tengok wayang. Terus singgah umah aku nak tgk cucunya tu..hehehe

Ok..Gambar kat aku tak banyak..Kene tunggu Syana update blog ye..hehehe
tapi tengah2 si syarul amikkan gambo tetiba bateri camera derang abissss...so guna anpon sajok..

P/s : yangggg, mak ngan abah aku suka tengok cara korang laki bini sebab peramah..takde nak segan2..susah tau bapak aku nk borak2 ngan orang ni..sebab bapak aku pendiam orangnye..tapi ngan syarul dia bleh layan borak..hehe...siap dapat pujian lagi..hehee..takpe..lenkali bleh lah datang lagi..hehee


Aku ngan my laling Syana...


Sambal JAVANESE ituuuuu....

Puding Cocktailtakberapanakjadi sebab susu cair tu pecah2 lak...

X-Men ngan Syarul...
dok borak sambil isap rokok...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...