Wednesday, June 10, 2009

Bebel2 & Lepas Geram

Hati ni nak update blog..tapi tak tau apa nk di citerkan kat sini...

x der mood ler nk citer pape kt sini...sebab ada je suara2 yg perli saya bile saya update benda2 yang saya dah beli ke apa ke kan...biasa ler..cam korang jugak..dah beli itu ini, makan itu ini mesti nak citer dalam blog kannn...saya pon cam tu jugak..

yelaaa...benda yg kita susah nak dapat, nak makan, mesti lah rasa seronok kan..cam saya dapat perfum Body Shop dari hubby, pestu hubby blanja makan Kenny Rogers (hentam je..tak tau eja..makan tau ler..) sempena anniversary yg ke4...yelaa..hubby ada duit lebih skit kan..dia blanje ler saya...tapi ada plak yang cakap saya ni shopping lebih2 bila ada duit...

sedih jugak bile dengar cm tuh.. rasanya x der lah belanja berlebihan..beli kan Qaisz baju raya pon sebab ada sale..kalau x sale memang tak mampu nak beli baju tuh...lagi pon bukan tiap2 bulan kami makan yang mahal2 cm tuh..paling mahal pon bila dapat gaji, hubby beli KFC..makan anak beranak...itu jek..klu beli barang dapur tu, memang betul2 ikut list..klu x der dalam list mmg tak beli..ada ler amik botol susu Qaisz, baju basahan selai..itu je laa...

Kalau nak beli baju kerja, seluar kerja ke memang pikir dua tiga kali ler kannn..saya laki bini g kerja pon pakai baju yg sama je tiap2 minggu...nk berjalan pon pki baju kerja gak..
bukan cam orang lain..baju kerja lain, baju berjalan lain, tgk orang kawen kang lain plak..
saya buat baju kurung, kebaya cuma setahun sekali jerk..time raya...dah habis raya pakai wat g kerja atau g kenduri kawen..orang lain klu ade kenduri kawen, sibuk nak buat baju itu ini tapi saya, pakai saje baju raya tahun2 lepas...

Kalau nak tahu, baju raya Qaisz tu pon ade yg elok lagi..saya pakaikan buat g jalan2...klu orang lain dah buat basahan kt umah dah...tapi saya sayang nk pakaikan Qaisz baju lawa2 kt umah..nanti nak berjalan dah x der baju...Ari tu, saya dapat duit lebih sikit, baru belikan Qaisz baju sepasang..itu pon murah2 jek..janji nampak lawa...

Macam ni pon dah ada yang cakap saya ni dah senang..tapi saya x lah senang sangat sampai boleh berjalan pergi kedah, perlis, penang dan lain2 lagi kann...belom mampu lagi nk pergi semua2 tempat cm tuh...walau camane pon, saya tetap bersyukur dengan rezeki yang ada ni...
Alhamdulillah...



Ni pulak nk citer pasal lain...

Tiba2 kami laki bini dapat masalah pulak..masalah yang timbul sekarang selepas bertahun2 lamanya...kitorang memang tak tau pape pon pasal ni...tup2 dapat tau yg suami saya kene setelkan hutang ni...suami saya dapat sms dari seseorang yang suruh bayar hutangnya sebanyak RM700..dulu2 masa suami saya dapat masuk asrama, ada insan yang berhati mulia ni bagi RM700 kat mak ayah tuk setelkan yuran ke apa ke kan (tau dari hasil risikan ) dia cakap nk tolong...suami saya tak tau pape pon pasal ni...

Jadi, beberapa hari yang lalu, suami dapat sms dari insan tersebut yang mengatakan bahawa suami saya berjanji ngan beliau tuk bayar RM700 bila dah kerja nanti..apa kess?? tak penah janji pape pon..tiba2 kene bayar lak... alasan suruh bayo tu sebab beliau sakit..tak de duit nk beli ubat..ktorang memang dah kesian ler bila tau pasal ni...tapi ktorang tak terus bayar pon..ktorang merisik kabo ngan ahli keluarga suami saya...risik punya risik, beliau tak sakit pon..nak duit tu sebab nak beli korset tuk kuruskan badan... suami saya jadi tawar hati..kecik hati pon ada jugak...Hmmmm...sanggup cakap diri sendiri tu sakit..
tak pe lah..Tuhan tu Maha mengetahui...ktorang akan bayo duit tu sikit2....nak buat camane kan.. kang tak berkat lak ilmu yang suami saya belajar masa skolah dulu...
Bukan nak memburuk2kan sesiapa..cuma sekadar nak berkongsi cerita sahaja...

Boleh nampak tak??...kenapa ye kita selalu bergaduh kerana DUIT??
Selalunya lah yang saya nampak, kerana DUIT dan TANAH kita sanggup bergaduh dan bermusuhan sana sini..sanggup hilang sedara, sanggup hilang kawan semata2 kerana DUIT dan TANAH...adakah manusia sekarang semakin tamakkan harta dunia??? chewahh...cam bagus je aku ni...hiks..geram je ni..kira entry lepas geram ler ni...

Pengajaran :-
- kene simpan duit tuk anak sendiri..kang klu dapat masuk U tak ler pening kepala nk pikir pasal duit..tak de lah nak pinjam duit kt orang kan...kang bila anak tu dah beso panjang, ada plak yg datang kutip hutang....yang jadi mangsa, anak kita sendiri..tak kesian ke??
(bila mau bukak akaun tuk Qaisz daaaa..)

10 comments:

SyaNa said...

betol2 luahan ni :)
sabar la yang..
pk 1 jek..
blog ko, suke ko la nk letak ape kan..
bior la org nk kata ape..janji ko bahagia..bukan ape..entry2 ni sume utk kenangan kite di hari muka
hahhaaa
cewahh ayattttt

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

syana,
aku kalau dah meluahkan perasaan mmg panjang lebar...
hiks..

tu ler..blog aku, suke aku le kan nk letak apa pon...
esok2 Qaisz da besar bleh baca blog ibu dia..

TuN TeJa said...

Betul tu...kalo tak suka baca blahhh..tak yah baca..aku plak yg emo...huh..sian ko, aku simpati..apa2 pun sabar...aku lagi byk dugaan,rasa nk meraung je....

~Eila @ Along~ said...

sape la insan jeles kat ko tu fieza...pantang nampak org berduit sikit...mula la sikap iri tu datang..adoiiilaaa..org melayu ginila...bukan nak kutuk bangsa sendiri..tp itula hakikatnya....hisk..ade duit susah..takde duit lagi susahh..sabar je la fieza...

lily lotus said...

yer! mari kita menabung untuk masa depan anak2...

yantie said...

org memang ade je tak boleh nak tgk org senang siket..padahal jaga je la hal sendiri kan..blog kita suka ati kita la kan nak letak entry ape..kalau tak nak bace jgn la teruskan..tak paham manusia ni..tak suke tapi bace jugak pastu nak komen lebih2..sabar ye kak..

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

sis teja,
tu ler..x suka bleh blah..jgn baca..huhu...
bulan ni bulan dugaan kak...
sama2 lah kiter bersabar...

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

eila..
betul tu..ada duit susah..x der duit pon susah...

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

kak lily,
yabetullll

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

yantie,
hehe...thanks masuk blog akak...
tu ler..manusia mmg cam ni..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...