Thursday, May 21, 2009

Pengalaman Ngeriku.....

Selamat pagi semua..... heeeee...
Boleh tak kalau saya nak bercerita tentang pengalaman saya dikala kesusahan..chewaahhhh...ayat cam ape je kan...Bukan apa..sebagai pengajaran untuk saya dan untuk korang2 jugak...sebab ni pengalaman yang benar-benar belaga lagi sahih...hahaha

Saya start dari sebelum kawen erk...
Ketika dialam pertunangan, dah tentulah sibuk nak simpan duit tuk kawen kan??...saya pun begitu...tapi entah kenapa bila simpan je duit kawen tu ada je halnye yang membuatkan saya kene kuarkan balik duit simpanan tu...yelaaa..masa tu baru start keje...keje kerani masa tuh RM600 sebulan saje...mana nak bagi mak..mana nak simpan duit..mana nk buat belanja makan...hmmm...
kekadang sampai pinjam duit dari mak abah saya...begitu jugak ngan En Cerpelai....gaji dia masa tu pon tak de lah nk cecah ribu-ribuan....bila hari simpan duit dalam bank..hujung bulan atau tengah bulan terpaksa keluarkan...ada saje halnya....jadi, kami buat keputusan untuk bermain kutu...tak ingat pulak dapat berapa masa tuh...
yang saya ingat 6 bulan sebelum kahwen saya da dapat duit tuh...kalau tak silap bulan 12...slalu bulan 12 ada sale kan...jadi ktorang p beli segala mak nenek barang hantaran...seperti orang lain jugak...hantaran kawken nak merasa yang agak mahal sikit..tak ler mahal mana pon...tp bagi saya da cukup mahal...yelaaa..seumur hidup skali je dapat merasa yang mahal2 kan...hehee...

Pendekkan cerita saya mmg tak dapat nk saving duit dalam bank langsung....hanya gunakan duit kutu...duit hantaran???...hantaran saya x macam orang zaman skang...RM10k tu dah normal kot...hantaran saya cuma RM4k sahaja...perabot bilik tidor pn saya x dapat beli cash...utang kat Mr Mammoth..(courts mammoth ler..)...akibatnye dah bape tahun kawen baru habis bayo..katil pon da patah...hehehe... duit andaman RM3k..saya bayar guna duit hantaran tu...balance lak buat beli apa ntah..tak ingat..alih2 lepas kawen kami laki bini garuk kepala...duit mmg elek pocik..plan nk hanimun ke Pangkor kononnye..cuti kawen sampi 2 minggu...alih2..hanimun kat dalam bilik jekkk....sampai ler skang da ada anak..kami tak merasa nak hanimun2 bagai ye....lupe nak g tahu..lagi beberapa bulan sebelum kawen, opis lama saya ada offer loan kat saya..kebetulan tengah sengkek, saya pon menerima offer tersebut...potong gaji 100 ke 200 sebulan...bayangkan masa tu gaji saya RM700...tolak 200 duit kutu..200 lagi duit loan ngan opis...hmmmm....sakit!!!!

Lepas sebulan kawen, dah dapat gaji, hubby beli kabinet tv...RM300...kami sempat beli itu saje tuk rumah kami (rumah mak bapak saya)... kawen bulan 6...bulan 8 kami ditimpa kemalangan jalanraya...x jauh pon..kt depan simpang rumah je..masa tu nak pergi kerja...kami naik motor...nak ke kiri..sebelah ada kereta gak..pon nak kekiri...ntah camane kereta tu x perasan motor kami..maka..kebabommmm!! ler...seb baik saya tercampak ke bahu jalan...hubby lak kaki x leh angkat masa tuh...tapak kai hubby dah terpusing berapa darjah ntah...hubby mengalami keretakan..cuti sakit dekat 2 bulan...saya lak x der pape...kaki hubby kene simen..bila hubby dah x kerja, terpaksalah segala belanja semua guna duit saya yang ketika itu balance tak smpi pon 400..terima kasih ler kat mak abah saya..derang banyak tolong saya...

Tiba2 satu hari tu, kawan saya nk jual kereta...Wira Aeroback 1.6...tanpa deposit pon...saya cuma sediakan i.c, lesen , buku bank dan lain2...saya pujuk hubby supaya amik kereta tu..bukan senang nak beli kereta tanpa deposit..masa tu ler...skang da banyak kan??...start bayo bulan 9..RM446...seb baik hubby ada dapat duit dari socso..bukan pampasan tapi duit gaji erk..cuma x banyak ler...duit tu ler buat belanja saya...bulan 9 bayo kereta pki duit saya..korek ler mana2 tuk cukupkan...bukan apa...bila ada kereta nk kemana2 kan senang..pk tu je masa tuh..tak pk masa depan...tu ler..muda2 da kawen...fikiran pon tak matang...ikutkan nafsu jek...
Alhamdulillah bulan 10 hubby da boleh kerja...tapi hidup kami dibelenggu hutang sana sini...

Setelah 1 tahun 1/2 berkahwin, barulah saya disahkan peknen...masa tu ade lah hutang yg da setel...seb baik ler kan...tapi kami masih tak dapat nk menyimpan lagi..so dari bulan ke 2 peknen kami da start beli barang baby sikit2...bajet RM150 tiap2 bulan tuk barang baby...memanglah orang cakap tak baik beli barang awal2 kan..tapi kami Tawakal jek...due bersalin bulan 8/2007...tapi barang ada yg x complete lagi...duit pon x der...last2 buat keputusan sendiri jalan kaki p bank..amik personal loan...approved lak tuh..dapat je duit terus beli barang2 lain...balance lak buat bayo spital, bidan ngan setel utang...

Bulan 8 bersalin...habis pantang je dah raya..time tu memang sakit...sebab road tax kete mati...plus baju raya semua tak beli...tapi baju anak saya guna hadiah2 dari sedara dan kawan2 jek...baju raya saya masa tu 2 helai je..hubby lak pakai baju nikah...mmg tak raya sakan ler time tuh...tapi tetap happy jugak...

Bila hutang ngan opis lama da habis...saya benti keje...dapat keje baru yang gajinya dalam RM1k..bagi saya da banyak da tuh...keje baru bape bulan tapi saya dah buat loan balik ngan opis baru ni...sebabnya dulu ada amik mesin basuh kt Mr Mammoth yang cekik darah tuh...x bayar dekat 3 bulan...smpi orang courts carik saya kt tempat keje lama...huh...balance tak smpi 1k pon..tp kejar cam saya utang ngan dia 1juta lak...seb baik bos bagi pinjam RM2k..saya setel kan couts, bayo utang ngan kak sedara, bayo utang ngan kakak angkat..habis...setel segala utang...
see?? banyakkan utang saya ni...mmg da serik da nk hutang2 ni...sakit tau tak...seksa pon ada...

Saya dah berputus asa dah pon...sampai x tau nk buat apa memikirkan keadaan saya dan family..da ler x dapat nak membatu mak abah saya..sebaliknya derang yg tolong saya,,malu tau...kekadang sampai gaduh ngan hubby pasal duit ni...tapi saya yakin satu hari nanti Tuhan pasti akan murahkan rezeki kami sekeluarga...

Bila satu hari saya jumpa member online..borak kt ym je pon...sape?? my laling le..Syana..
saya cerita serba sikit kat dia pasal masalah kewangan kami..nk mintak pendapat dia...sebab masa tu betul2 dah down...so kebetulan Syana pon ada pengalaman pasal ni, dan dia bagi saya nasihat yang mendalam dan bermakna...dia suruh saya usaha dan terus usaha...InsyaAllah Tuhan akan membantu...banyak kata2nya saya pegang...terima kasih ye Syana...dan smpi skang saya ingat lagi apa yg dia nasihatkan tuh...

Pendekkan cerita 2 bulan lepas saya dapat berniaga kain ela ni...Alhamdulillah...dalam masa yang sama lak hubby dapat buat part time kat majalah Apo? sebagai penulis....masa tu tak tau nak cakap apa dah..suka pon ada...nak nangis pon ada....dan bila hubby dah dapat duit part time tuh..Alhamdulillah..x berbaloi hubby perah otak..hihihi...thanks ye sayang...Allah dah murahkan rezeki kami..Rasa Bersyukur sangat....dan skarang ni saya dapat job baru...tapi tu nanti ler saya g tau...

Berkat kesabaran dan doa kami, akhirnya terjawab juga...walaupon tak lah sekaya mana...tapi bolehlah kami anak beranak bernafas..lagi pon baru je nak menapak orang kata....
Pesanan dari Syana "Jangan tamak sangat klu berniaga..ko kene ingat tuh" dan jugak "Ingat..simpan duit dalam bank..sikit pon tak pe...janji ada..time ni lah ko bleh nk saving..kang time susah bleh gak ko korek2 duit tu"...Syana..aku ingat kata2 ko ni...thanks...hehehee....

Dah bincang ngan hubby semalam, dan hubby setuju supaya kami bukak akaun asb dan akaun tuk Qaisz..hubby akan bagi duit simpanan tu...thanks ye abang....tuk masa depan kita jugakkan...
Saya harap kebahagiaan ni akan terus menyinari kami...kalau boleh dah tak nak jadi cam kisah2 yg lama...biarlah ianya dijadikan sebagai pengalaman hidup..kami akan terus pandang kehadapan...demi anak dan keluaga kami...

sekarang ni korang dapat tak pengajaran dari kisah2 saya ni??
- Pengajarannye jangan lah suka berhutang...diri sendiri yang merana..
- Kalau nak kawen tu pikirkan masa depan sekali..jangan tengok orang nak kawen, ko pon nak kawen..tapi duit elek pocikkk...ingat tu!!
- Sentiasa bersabar dan berdoa kepada-Nya...hanya DIA sahaja yang dapat membantu kita..


p/s : saya x malu nak ceritakan kisah dan pengalaman saya..sebab ni pengajaran tuk saya jugak....hihi
choppp!! korang baca ke saya tulis panjang2 nieh..hahaha....tak kisah ler...janji ROCK!!!

17 comments:

SyaNa said...

wey syabas!!!
buat ape nk malu ngan pengalaman sdiri..bukan sume dpt rse benda ni..
tp tu la..mmg aku ikhlas nasihat ko..sbb aku pn pernah hidup mcm ko
so ingat!!! sila menyimpan...hahaaa

eza said...

dah tau....

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

bagus apa share pengalaman kt org lain biar org lain sedar.. kita pun insaf niehhh

~Eila @ Along~ said...

pengalamn tu mematangkan kite..

helena's said...

sedih la pulak bile baca..kak saya belum kawen tp saya jugak penah alami masalah kewangan yg agak teruk,, tp betul ckp kak syana tu..sikit camane pon simpan,.sok2 kalo susah bole korek..yg penting usaha berterusan,,dah hampir nak berjaya da tu..

selalunye org yg berjaya memang pernah mengalami kejatuhan..lain la dia dilahirkan anak jutawan,,ye tak?hehe

TuN TeJa said...

Dlm kehidupan mcm2 susah senang akan kita hadapi..kena tempuhi juga walaupun perit...
Semuga allah murahkan rezeki fieza sekeluarga...amin...

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

syana,
hehe..betul tu..
terima kasih ler banyak2..
aku tau ko mmg ikhlas..hihi

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

kak eza,
apa yg da tau..hihi

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

cik hel,
betul3...hihihi..InsyaAllah...
sama2 lah kita berusaha ye...

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

diana,
tak le..takut ada org yg cakap cm ni "eleh...benda tang hutang2 pon nk citer kat orang..tak privacy langsung.."hehehe

tapi fieza mmg nak share pon..
buat pengajaran...

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

eila,
betul tu eila...
dapat mematangkan seseorang...
hihi

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

Kak Teja,
Amin...terima kasih kak...
hihii

ijan@2 aka ummihakimi said...

wekekekekeke..
semoga sentiasa murah rezeki...

cerpelai said...

PEMBETULAN:-

3 bulan lebih duduk rumah dan kaki gua bukan retak.. Kebanyakan ligamen terkoyak dan tulang sokongan bahagian belakang telah terpusing 180 darjah dan patah..!!

Bawak sendiri kereta ke SOCSO Klang dengan kaki bersimen dan bertongkat..

plain_jane said...

terharu sy tumpang bace kisah ni..
seswai utk semua lapisan masyarakat..

tq..

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

En Cerpelai,
lupe ler bang berapa bulan..tak ingat...hiks

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

plaine jane,
thanks sudi baca blog saya...
hihi..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...