Monday, March 16, 2009

Teluk Kemang & Pengalamanku (Hari Pertama)

Malam sabtu tu tetiba je bagi tau mak rasa cam malam nak pergi..cam da x der mood..x tau kenapa..Padalah sebelum ni saya lah orang yang paling eksited nak g PD..pestu saya dapat sms dari Kak Ina saya dia kata nak gerak lewat sebab malam tu dia baru je balik dar amik anak buah saya kat UPM...so x semapt nk buat persiapan pon..saya pon sms kat Kak Ita..dia pon cakap nk g lewat sebab ada orang nk dtg umah dia nk amik barang..sebelum tu plan nak gerak kul 7.00 pagi..hihihi...jadi saya cakap ngan derang kte gerak kul 8.30 pagi..derang pon ok jerk..tapi Abang Li saya ngan Kak Nieza nak gerak awal..takut x der parking...cuti skolah kan..

Nak jadikan citer, bleh plak masa hubby nk start kete tu tetiba x leh idup..ish..da cuak dah time ni..kalau x jadi camane mak ngan abah saya nak pergi kan..kesian plak..try banyak kali baru bleh idup..fuh..tapi saya berdoa je pada Tuhan supaya dipermudahkan perjalanan kami kan..Alhamdulillah pergi dan balik kereta x buat hal...

Sampai PD dekat kul 10.00 kot sebab cari tempat. Abg Li ngan Kak Nieza tggu ktorang sumer kat Medan Selera.. Nak check in awal sangat..apa lagi alang2 da smpi sana kite terjah ler Teluk Kemang berkelah kat situ dulu.hihihi...Sape pergi Teluk Kemang mesti sibuk nak naik Banana Bot kan..hihihi...saya memang x akan naik punya..Ajaklah berkali2 pon. Jangan ditanya apa sebabnya.Suami Kak Nieza iaitu Abang Iwan nak belanja naik Banana Bot tapi saya x nak yang lain berkobar2 nak naik..hihihi...Derang pon naik lah...Derang bernasib baik sebab x jatuh langsung pon.

Nak di jadikan citer anak buah saya merajuk sebab x dapat naik Banana Bot tu..Kakak Ipar saya x bagi..ye lah..budak2 kan bahaya.. Last2 Abang saya dok pujuk2 saya suruh temankan anak dia naik Banana Bot. Saya memang x nak... Tapi abang saya punya pasalkan, saya pon ok kan aje...
Berlima je masa tuh..Yang paling besar saya ler..Ngan anak buah saya lagi sorang tu..yang lain budak2 jerk...Fuhh...bot belom jalan tapi jantung cam nak tercabot jerk...Laju giler..Baca ler pape masa tuh..lagi pon abang saya cakap x bawak jauh2 smpi pulau..cuma dekat2 jerk..disebabkan dekat saya pon ikut ler kan.. Bot tu memula pelan tau da lama2 makin laju plak..Alahai saya da ler x reti berenang..da pk memacam da masa tuh..memang x sedap hati je..skali pakcik tu bawak smpi pulau daaa...adoii...elok je pakcik tu nak patah balik cam nak u-turn lah kan tetiba ombak pon datang kene kat Banana tuh..apa lagi melambung ler sumer.. Korang bayangkan ler kat tengah2 laut..dalam plak tuh.. Terkapai2 saya masa tuh..carik tanah tapi kaki mmg x dapat le nk cecah tanah..da nama pon tengah laut.. Jaket keselamatan saya pakai lak masa tu x berapa nk elok. Jadi saya hampir2 lemas masa tuh..Jaket dah keatas da pon..Da smpi separuh kepala saya...Saya tarik ler apa yg ada kt situ..Anak buah saya si Syafiq..Saya tertarik jaket dia tuk selamat diri saya supaya x terus tenggelam.. Skali Si Syafiq ni pon cam da nk tenggelam sbb saya tarik jaket dia..Pestu cepat2 saya pegang tangan dia.. Anak sedara yag lain lagi 3 orang dah jauh dariu kami..Sumer tu anak sedara saya tau 4 orang.. Dalam hati memacam da pikir..nak tggu pakcik bot tu patah balik kat kami makan masa yg lama..Sebab dia da jauh masa kami jatuh..dia x perasan pon.. Doa ngan tawakal je lah masa tu.. Dok terbayang muke anak saya yg tengah tggu saya kt tepi pantai..terbayang muka hubby saya..terbayang muka family saya yg pergi PD sumer tuh..Fuhhh!!.. Elok je pakcik bot tu sampai pakci tu terus cakap dia x sengaja nk jatuhkan kami..sebab ada ombak besar tadi...Sume x nak naik banana..tapi nak naik bot skali ngan pakcik tu..

Orang yang mula2 pakcik tu tarik adalah saya..hehehe..Lepas tu si Syafiq, Zirul dan Nurin.. Anak buah lagi sorang tetiba saya tgk da takde..Dia yang ajar ktorang sumer supaya gerakkan kaki cam kayuh basikal..supaya bleh terapung kt situ je..seb baik dia ada pergi Khidmat Negara..ada gak pengalaman kan.. Saya da cuak bile tgk dia x ada tau saya panggi nama dia bayak kali tapi x menyahut pon.. Syafiq pon panggil gak...Takde respon..Makin cuak ler saya..X lama pestu dia ada kt sebelah saya..Sebab memula dia kat sebelah kiri bot..dia duk jalan sikit2 ke seblah kanan plak..Ishh ko ni Nurul merisau kan betul ler.. Last2 dia yang naik Banana tu sorang2.. Pakcik tu kata suruh temankan Nurul..Sebab air da surut..saya ngan Nurin pon turun balik dari bot tu pergi temankan si Nurul..yang anak buah lelaki dok naik bot..Alhamdulillah sampai gak kt tepi pantai...Saya masa tu da pucat giler..Tudung sampai tercabut...hihihi...

Sampai je terus cari anak saya..Dia tengah main2 pasir. HUbby lak dok tye pakcik tu kenapa lambat. Pestu hubby bleh gelakkan saya...hampeh jek.. Padahal masa tu saya dok tahan nangis sebab dah takut sangat smpi menggigil satu badan..Bleh lak derang tanya saya memacam..belum sempat citer automatik air mata melilih...hahaha
Alhamdulillah sumer selamat..Bersyukur sangat... Terus jadi fobia nk naik Banana Bot ni..hiks

Dah macam karangan SPM lak..panjang lebar...korang layankan je lah erk...

Sebelum mandi melantak dulu yer...

Hubby tengah makan..

Qaisz da x sabar nak main pasir....


Kazen saya..Zetty

Kazen saya..Farra

Are u ready????...hiks
(Pelik ler..korang pakat nk buat peace atau pon kebetulan ni..??)


hahaha....sukernyelah...
gambar saya naik banana x der sape yg sudi nk amik kan...
huhuhu

10 comments:

helena's said...

huu alhamdullilah,,seb baik tade pape..ngeri pulak sy dengar..

SyaNa said...

hahaha..
aku pernah kena campak kt tgh laut time naik banana bot ni..
time tu aku ber 2 ngan member aku je..brader tu kunun nk ngorat kami ler bg naik free..hahaha
sekali tu dorg jatuh kan kt tgh2 laut tersorok dr pantai..giler ko rse mcm nk mati da time tu..
saje brader tu amik kesempatan..
mmg nk nangis ler time tu..serikkk

ijan@2 aka ummihakimi said...

Hehehehe..
kenapa le mse ko terjatuh tu aku x de..
melepass!!!!

Dikaulah...Cahaya Kehidupan said...

alhamdulillah x aper2..
akak pon tak berani naik banana bot..takott...sebab x reti berenang kang diorg terbalik kan bot kat tengah laut nyanyer jer...

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

Ms Hel,
tu ler pasal..
serik giler!!

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

syana,
adoii...cm tu ler perasaan aku tau..
cam nak mati!!
ko kira ok ler sbb sengaja brader tu jatuhkan...

cm aku ni ombak besar..pakcik tu cakap dia bukan sengaja nk jatuh kan pon..hiks

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

ijan,
klu ko ada masa tu ko nk buat apa ha??..
hiks...
nk amik gmbr ke??

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

Kak Mala,
tau x per...
seb baik sumer anak buah x der pape..

Encik Cerpelai said...

Tu laa.. Eden dah koba'an..!!
Toksah naik bondo alah tu tapi nak jugak.. Haa.. Ghaso laa.. Naluri hati den ni kuat sebona'eh..!!
Kalo den ado kek tongah laut tu kompom den amik gamba toghuih..!! Pastu antar kat Majalah Tigo..

Kehkehkeh..

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

Somiku,
Bilo maso ntah ado kato jangan..(buruk tul bahasaku ini)...

tak plak den dengo...
keji ler tu bini jatuh, lakinye bleh plak nak amik gambar..sedih tul...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...