Wednesday, December 16, 2009

Alhamdulillah..Qaisz dah pon selamat menjalani pembedahan

Salam semua..sorry lah ye baru nak update blog...banyak sebenarnye nak citer ni..entry lama2 pon banyak pending..wekekee..ampunlaaa..saya kebizian la semenjak dua menjak ni...

Skang ni nak citer pasal Qaisz dulu ye..Alhamdulillah Qaisz dah pon selamat menjalani pembedahan tu..

Pukul 2.00 pagi Qaisz dah start puasa..sebelum tu aku ngan hubby bawak dia pergi ke rumah mak mertua dulu..nak bagi dia main ngan Maksu n Pak Ngah dia...biar dia penat skit..so boleh lah dia tidur nyenyak2...lama gak la kat umah mak mertua..dekat pukul 1.00 pagi baru balik..Dalam pukul 1.45 pagi aku bagi Qaisz minum susu. Memula dia x habiskan..tapi aku goyang2kan botol susu tu bagi dia minum sampai habis..seb baik habis...Dalam pada tu sempat gak aku doa supaya perut dia tahan puasa sampai kul 8.00 pagi..hehe...

Dalam pukul 3.00 pagi Qaisz nangis2 tapi tak nak minum susu. Aku pon tak tanya dia nak susu ke tak..wekeke..pukul 5.00 pagi aku dah bangun nak siap2 ke hospital. Hubby lak tak tidur langsung malam tu..Dia cakap klu dia tidur nanti susah nak bangun pagi..Sampai hospital dalam pukul 6.00 pagi..Qaisz masih tidur lagi..Hubby terus pergi register nama..Kene pulak tunggu sampai pukul 7.00 pagi..Bila dah bukak pintu tu, terus kitorang naik ke tingkat 2..

Nurse semua sibuk dengan persiapan tuk pembedahan hari tu...Qaisz dah start menangis..dah boring gamaknye...Then ada beberapa doktor pakar bius dan pakar bedah datang tuk bertanyakan beberapa soalan kat aku..Doktor pakar bius mintak aku sign borang kebenaran tuk bius Qaisz..bila aku baca akibat2 bius tu, jadi seram lak nak sign..Mana tak nye, dalam tu ada tulis mungkin boleh jadi lepas pembedahan pesakit tiba2 x benafas..uisss....seram sejuk aku baca..nak tak nak kene sign jugak..Aku tawakkal dan berserah pada yang Maha Esa...

Boleh pulak doktor cakap Qaisz punya turn dalam pukul 11..aku terkejut laa..aku mintak doktor tu bincang balik sebab Qaisz da start puasa kan..nk tunggu pukul 11 kang jawabnye mengamuk la anak aku tu..Tak lama lepas tu nurse suruh aku pakai baju tuk masuk bilik bedah..Alhamdulillah Qaisz orang pertama yang kene operate..Masa tu aku relaks lagi laa..Aku dukung Qaisz tuk masuk bilik bedah...Aku x pandang sangat peralatan dalam tu..cuak beb...
Qaisz da start nangis...

Doktor dengan nurse kat situ baik2 belaka...Derang semua pujuk Qaisz..bagi qaisz mainan lagi..hehe..mula2 doktor nak bagi bius cam oksigen tu secara berdiri jek..tapi Qaisz da x duduk diam..aku terus cakap ngan doktor tu.."Doktor, kita baringkan Qaisz je laah..tak pe..saya x kisah." aku x sanggup nak dengar lama2 suara Qaisz nangis...hehee...
So, aku pon baringkan Qaisz kat katil..ramai2 pegang dia...doktor pulak pegang benda tu letak kat mulut Qaisz..Qaisz nangis lagi masa tu...makin lama makin tenggelam suara Qaisz..tiba2 suara dia senyap..mata hitam da naik atas..cuma nampak mata putih..badan dia semua dah tak gerak...

Aku terkejut bila tengok cam tu..mata aku pon dah penuh ngan air mata..sebelum aku kuar dari bilik tu sempat aku cium anak aku..dalam perjalanan nak kuar dari bilik bedah tu makin banyak air mata aku mengalir...hehehe..yelaaa...1st time aku hadapi semua ni..sedih tau...ibu mana x sedih kan...

Balik ke wad aku tengok hubby ngan adik ipar ada kt situ..derang tanya Qaisz kat mana aku cuma tunjuk pakai tangan je..nak cakap pon x lalu dah...sebelum tu hubby memang ada kad wad..then adik ipar datang..masa aku nak bawak qaisz ke bilik bedah tu, hubby turun bawah sebab tunggu adik ipar aku..so hubby x sempat tengok Qaisz pon..hihi
Masa tu sempat aku sms kat kawan2 ngan family aku..aku g tau derang yang Qaisz da masuk bilik bedah..mintak tolong semua doakan agar semuanye berjalan ngan lancar..Alhamdulillah ramai yg reply sms aku tuh....terima kasih semua sebab doakan Qaisz...

Dekat pukul 11 pagi baru doktor pangil aku..masa tu Qaisz da sedar pon..tapi dia masih pening2..asik nangis je..terpaksa aku dukung dia..panggil2 nama dia..habis nurse2 tu kene tendang ngan Qaisz..jarum kat tangan pon habis dicabutnya..then dia carik ayah dia pulak..nurse pon panggil hubby suruh masuk dalam ... kami gilir2 dukung Qaisz..sebab dia tidur kejap..pestu nangis..cam tu je lah sampai nak balik...tapi semuanya ok..doktor pon dah benarkan kami bawak alik Qaisz dalam kul 4 petang...

Penat tak terkata bila seharian kat hospital dengan tak makan dengan x cukup tidurnya..Ni lah pengorbanan ibu dan ayah tuk anaknya..ALhamdulillah x sia2 lah kami bersengkang mata..kami menahan lapar...Sebab bila sampai umah je Qaisz bleh jalan dah..tapi cam orang bersunat je dia jalan..hehe...siap bawak dia naik motor lagi..hari khamis operate tapi hari ahad kitorang dah sampai Zoo..ni nanti aku citer lah ye..huhuhu

Eh..aku citer panjang2 ni ada ke orang nak bacanye..huhu....tak kisah la kan...janji aku dah citer kat sini..bleh buat kenangan nanti kan..

Baru lepas operate..tengah pening2 lagi ni...cian dia..hehee

Hubby yang keletihan....



Malam tu kawan hubby datang melawat kat rumah..ni tunang ngan awek derang..
yang lelaki tengah "berasap" kat luar umah..hehehe

Dapat hadiah dari kawan hubby..
thanks ye uncle anip..

5 comments:

M@L@ said...

alhamdulillah qaiz dah sihat...biler baca entry ko aku sedey ler siot...mesti kan tgk anak kiter mcm tu automatik air mate meleleh..syukur lah semua ok...
sorry x reply ko nyer sms x de prepaid kekekkeke...

SyaNa said...

yang nak nangis aku baca
kalo anak aku pn konpem aku meraung
alhamdulillah qaisz pn da berjalan smp ke zoo
sehat da ye :)

Q said...

Alhamdulillah semua dah selamat. Memang betul saya faham pasal nak sign agreement before opration tuh sebab saya sign untuk my father maser dia strok tempohari..yg lain semua takut nak sign...mcm if you sign you yg tanggungjawab sedangkan idaklah begitew..tapi semua dah ok...

helena's said...

alhamdullilah semua selamat..
cikhel pun sedih bace..sayu je..kem salam kat qaisz ek..hehe

Redbloodsnow said...

alhamdulillahhh...selamat dh die menjalani operation tuh. semoga pasnih die semakin sihat walafiat...aminnn


:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...