Tuesday, September 1, 2009

Cerita 3 Dalam 1

Diam tak diam hari ni dah hari yang ke 11 kite berpuasa ye tak...
kejap je rasanya kan?..
Cuti korang amacam? mesti ada yg p soping moping raya..kehkehkeh..
Aku tak kemana pon...jom baca kisah dari hari Jumaat smpi ke hari Senin...

Jumaat
Keje cam biasa..petang tu dapat call dari adik ipau..si miji tu ler..dia tye malam nanti datang umah tak sebab tunang dia datang buka kt situ...then aku cakap tengok lah camane nanti..nak tye abang dulu...dalam kul bape mak mertua aku lak call..tye aku berbuka kt umah mil ke tak..aku terus ok kan jek..hehe..bila lagi nk berbuka reramai kan..tu pon ayah mertua ngak ada..kerja lagi lom balik..hehehe..balik keje cepat2 g bazar beli ciken wing, kerabu mangga ngan air..
pestu smpi umah mandi kan Qaisz sekali..kul 7 baru g umah mil..hehee...ala..umah dokat yo!
lepak sana smpi kul 10.30 malam kot...hehe

Sabtu
Sabtu aku tak keje..tapi hubby kene keje 1/2 day...lepak2 je kt umah sambil bermalas2an..kehkeh..main ngan Qaisz sesambil buat mangkuk kuih tako pki daun pandan...
ye..aku buat kuih tako hari tu..kehkeh..dalam kul 3 ptg berdezup ke banting sebab nak pulangkan laptop anak buah..bagi skali kuih tako tu kt dia...g kejap je pon..pestu balik..smpi umah cepat2 blend air tembikai laici..hehe..ter'RAJIN' skit hari tu..huhuhu
Keputusan kuih tako yg aku buat pertama kali adalah terkurang air..hehe..keras skit kuih tu..
pestu permukaan tak rata n licin..takpe..kata puasa..camane nk rasa kan..hehehe
tapi keputusan air tembikai laici mmg "hao liaouuuu" hahahahha....
sedappppppp...

Ahad
Dalam kul 3 ikut hubby g kastam pestu terus ke umah kawan hubby kat klang..amik anip ngan aini..pestu terus ke damansara kt kg kayu ara ke apa namanye..nak tgk wife member hubby bersalin...hiks..buka kt umah kawan hubby..tp ala kadar jek..buat isi perut..lepas solat maghrib tu terus g carik kedai makan...tp lupe la makan kt mana..hiks..smpi umah dekat kul 12 malam..kehkeh...

Isnin
Qaisz nangis je time ni..atas berkat kesabaran aku akhirnya Qaisz mendapat jentikkan daripada aku sebanyak dua kali..jentik kat jari dia tuh..merah gak laa lepas tuh..hiks..
pestu bawak dia jenjalan naik motor..tengahari buta time tuh..g 7-11 belikan air ngan makanan skit..baru lah dia senyap..
Ptg kul 5.30 bawak Qaisz jalan2..tapi jalan kaki sajok...sebab motornye hubby bawak g CC..
jalan punya jalan kaki akhirnya smpi umah MIL..seb baik Qaisz tak mintak dokong..smpi umah mil tgk barang2 bersepah..rupanya derang baru balik soping..beli dapur yang nipis tu, beli frame lagi beli apa ntah..hiks..pestu fil ajak g bazar carik kuih..aku pon ikut la skali..bawak qaisz..seb baik tak kene tahan dek polis..sebab masa tu aku x bawak i.c..kehkeh..
FIl ngan murah hati bagi duit kt aku suruh beli pape tuk buka...malu seh...tp takpe..bukan selalu...hiks..time kasih laa pak mertua ku..mudah2an bertambah murah rezeki ye...
Fil hantar skali ktorang smpi umah..takkan dia nak biarkan cucu kesayangan jalan kaki lagi..kehkeh..pestu Qaisz dapat baju dari atoknye..time kasih2...hehehe...

Malam lak dalam kul 9, ktorang g uamh MIL plak..sebab nk suruh hubby tgk kipas canggih yang FIL beli..hehe...comel je aku tgk..aku paling syokk malam tadi sebab qaisz dijaga oleh babysitternye..sape ke lagi..si miji lah...hiks...dok main baling bantal smpi tak nak balik...sabo je lah...last2 bleh plak Qaisz lempang babysitter tu...haihh...udah ler tangna dia klu memukul bukan main kuat lagi...kesian adik ipau aku..hehe..anak sape la ni..hiks..

ok..itu saje cerita aku..sekian..TAMMAT!!

Letak sengkuang skit...tepung lak guna tepung hwee kee ke apa ntah

Udah siap..tak cun laaa..huwaaaaaa


Air tembikai laici...aku buat sendiri tau..rasa dia lagi umpphhh dari kt kedai..puji diri sendiri nampak...

7 comments:

*ayu* said...

tembikai laici yang sungguh mnggiurkan rupanya... hhoohoh...

Fiza Nordin said...

fieza,
kepalenye (putih-santan)pakai tepung hon kwee jugak ke?akak rasekan...kite tak leh godek sgt sampai dia pekat & likat.agak2 dia nak beku jek terus tutup api dan sudukan atas adunan hijau...nnt akak nak try lagilah...tak puas hati betul...
lagi satu kan...akak pakai santan kotak,mmg tak tambah air.jadi rasenye amatlah lemak.tak kene ngan tekak biler dah makan bebanyak.next time kena tambah air sikit kasik dia cair sikit...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

wah entry 3 in 1 .. rajin nya buat kuih tako tue fiza .. ;-)

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

kak ayu,
hehehe...try lah buat...syedapppp

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

kak fiza,
a'ah pki tepung tu gak pestu campur ngan santan..saya 1st time buat tgk kt resepi tu dia suruh smpi likat..
hehe..tu laa..saya pon rasa cm tu..agak2 nak pekat tu terus masukkan dalam mangkuk tako tuh...
tp siyes tak puas hati den..hehehe
rasa kene lebihkan air laaaa...
smpi kan hubby cakap resepi kt tenet semua tak betul..kehkeh..
kene nak try lagi ni kan kak..

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

diana,
den kerana ngidam sgt nk makan kuih tako..
tu yang buat tuh..kehkeh

miji said...

oooo babysitter yer... upah mane?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...